Här straffas homosexuella fortfarande med döden

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Pride firas i Stockholm så är klimatet för hbtq-personer fortfarande mycket tufft i stora delar av världen. I sju länder är homosexualitet fortfarande förenat med dödsstraff.

Årets Pride-vecka i Stockholm är igång. Under veckan kommer hundratusentals människor kunna ta del av fest, föreläsningar, underhållning och så klart den stora paraden som i år lockar runt 60.000 deltagare och en halv miljon åskådare åskådare.

Rörelsen har de senaste åren också växt utanför Stockholm och i dag har städer som Jönköping, Västerås, Visby och Linköping med flera egna lokala Pridefestivaler.

Anti gay-lagar stramas åt

Men i omvärlden är utvecklingen långt ifrån densamma. I sju länder är det fortfarande förenat med döden för män att ha en sexuell relation med en annan man, det visar uppgifter från organisationen ILGA.

Hur situationen ser ut för homosexuella kvinnor i världen är svårare att utläsa, då statistiken där är mycket bristfällig. Det enda landet som enligt ILGA:s uppgifter dömer homosexuella kvinnor till döden är Iran.

Fler attacker mot homosexuella

De senaste åren har många länder också stramat åt sina lagar mot hbtq-personer. I 15 länder kan en man som har en sexuell relation med en annan man idag dömas till fängelsestraff från tio år till livstid enligt ILGA:s statistik.

Bland annat införde Uganda nya strängare antigaylagar i början av 2014, och efter det har rapporter om attacker mot homosexuella i landet ökat dramatiskt.

Ghanas president John Dramani Mahama sade under ett besök i USA under 2013 att det inte ens går att prata om hbtq-rättigheter i landet då motviljan hos folket är så stark.

Så straffas homosexuella i världen

Dödsstraff för män som har en sexuell relation med män

Mauritanien

Nigeria (delar av landet)

Sudan

Somalia (delar av landet)

Saudiarabien

Jemen

Iran

Fängelse i tio år eller mer

Belize

Guyana

Sierra Leone

Ghana

Zambia

Malawi

Tanzania

Uganda

Kenya

Etiopien

Libyen

Förenande Arabemiraten

Bangladesh

Malaysia

Papa Nya Guinea

Siffrorna är sammanställda av ILGA. En paraplyorganisation som representerar hbtq-organisationer runt om i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.