• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hassanal Bolkiah, sultan och premiärminister i Brunei där man nu inför sharialagar. Foto: TT / Francisco Seco / Solum, Stian Lysberg

Nu flyr hbtq-personer Bruneis nya lagar

Uppdaterad
Publicerad

Homosexuellt umgänge kan bestraffas med offentlig stening när Brunei inför strikta muslimska lagar. Även äktenskapsbrott och stöld bestraffas hårdare. Nu flyr många hbtq-personer från landet.

Redan 2014 tillkännagav Brunei att man planerade att införa sharialagar, där stöld kan straffas med amputation, och homosexuellt umgänge och samkönat sex med piskning eller offentlig avrättning med stening.

Många flyr landet

Lagarna träder i kraft den tredje april och nu flyr många hbtq-personer landet i rädsla för sina liv.

– Jag har alltid varit rädd för att leva öppet i Brunei, och det är jag fortfarande. Men skickas jag tillbaka kommer jag erkänna vem jag är. Jag är hellre sann mot mig själv och dör än lever en lögn, berättar 19-åriga Zoe för Reuters.

Hon föddes som man, men identifierade sig tidigt som kvinna. Hon väntar nu på att få sin asylansökan prövad i Kanada.

Zain är även hon transperson och flydde från Brunei i slutet av 2018.

– Lagarna är omänskliga, det är ett verkligt aggressivt straff. Det är inte något som en människa skulle behöva genomlida, bara för att hon är homosexuell, säger hon till CNN.

Inte bara transpersoner drabbas

– Även innan sharialagarnas införande kunde hbtq-personer straffas enligt lagen, berättar Zoe för Reuters och syftar på det fängelsestraff på upp till tio år som homosexuella kunde dömas till.

De nya lagarna slår inte bara hårt mot hbtq-personer i landet, de kan även ge böter eller fängelsestraff vid utomäktenskapliga graviditeter, och stöld straffas med amputation.

De flesta av lagarna gäller endast den muslimska befolkningen, men vissa delar av lagen gäller alla medborgare.

Ett allt mer konservativt land

Brunei ligger på ön Borneo och har en befolkning på cirka 400 000 personer. Det ligger nära Indonesien och Malaysia, som även de har muslimsk befolkning till viss del.

Men till skillnad från sina grannar har Brunei blivit mer religiöst konservativt de senaste åren, vilket har resulterat i införandet av förbudet att sälja alkohol.

Brundeis regering publicerade ett uttalande den 30 mars.

Sultanens ord är lag

Landet styrs av den 72-årige sultanen och premiärministern, Hassanal Bolkiah. Han räknas som en av världens rikaste människor och är den monark som regerat näst längst i världen.

I ett pressmeddelande skriver hans regering att ”Brunei, liksom andra självständiga stater, verkställer sin egen lag” och att sharialagen dels ska straffa och förebygga ”handlingar som strider mot islamiska läror”, och dels avser att ”utbilda, respektera och skydda alla människors eller juridiska personers lagliga rättigheter oavsett religion eller ras”.

Detta betyder HBTQ:

H=Homosexuell

B=Bisexuell

T=Transsexuell

Q=Queer (avvikande)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.