Här tar sig migranterna över floden till USA. Foto: Pelle Sterner/SVT

Hit kommer migranterna efter farliga resan från Mexiko: ”Fler än på 15 år”

Uppdaterad
Publicerad

Läget längs USA:s södra gräns mot Mexiko är fortsatt dramatiskt. Antalet migranter som tar sig över gränsen är fler än de varit på 15 år och den humanitära situationen i området är svår. Hittills har den amerikanska regeringen stått handfallen inför den växande krisen i de båda länderna. Och ansvaret för framtiden vilar nu tungt på vice president Kamala Harris.

Det är en fuktig kväll längs floden Rio Grande utanför staden Roma i Texas. Framför våra ögon utspelar sig en grym människohandel. Gummibåt efter gummibåt skjuts över flodens ljumma vatten – från den mexikanska sidan.

Den korta resan tycks odramatisk och den amerikanska gränspatrullen försöker inte ens hindra de illegala immigranterna. Men varenda en av de trötta migranterna, som blöta kravlar i land på den amerikanska sidan, har gjort en lång och farlig resa genom Mexiko och ofta utsatts för våld och övergrepp. Dessutom är det de råa mexikanska kartellerna som styr längs flodbädden och en resa över gränsfloden kostar tusentals dollar.

Sheriffernas nödrop

Lägren är fulla och trycket enormt på de myndigheter som ska dokumentera alla de migranter som tar sig in i USA. För en tid sedan skrev 78 av de berörda sherifferna i gränsområdet ett öppet brev till Vita huset och krävde åtgärder och mer resurser.

– Vi upplever den värsta våren på många år och de värsta månaderna ligger fortsatt framför oss, berättar Benny Martinez.

Sedan många år är han sheriff och ytterst ansvarig för Brooks County, som ligger ungefär sju mil från gränsen. Men det är hit, till de här områdena, som de unga män som inte har någon chans att få asyl, söker sin flykt. Och sheriff Benny Martinez har just gjort ett dystert bokslut över årets första månader.

– Redan har vi påträffat 34 döda i ökenområdena utanför Falfurrias. Det är lika många som under hela fjolåret. Vi behöver hjälp och en överenskommelse mellan partierna kring hur situationen ska hanteras.

Ny utmaning för Kamala Harris

USA:s vicepresident har kritiserats för att ha varit osynlig i det politiska arbetet efter valsegern. Men nu har hon fått två av de viktigaste och svåraste uppdragen på sitt bord: att slå vakt om rösträtten och att förhandla fram en lösning på migrantkrisen med de sydamerikanska länder som berörs.

De möten som Harris nu håller med de styrande i Guatemala och till exempel Mexiko ska leda till att den ytterst farliga flykten från migranternas hemländer aldrig påbörjas. Men få tror att Harris kommer att ha särskilt stora framgångar. Våldet och bristen på möjligheter gör att de här utsatta människorna är beredda att sätta allt på spel för att nå USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.