Karusellen på Djurs Sommerland Foto: Privat

Hård kritik mot nöjesparkens rasistiska ”Afrika-land”

Publicerad

Ett Afrika-land där man åker runt i kannibalgrytor – kritiken mot den så kallade ”Hottentot-Karrusellen” på Djurs Sommerland i Danmark har varit hård, och nu vill organisationen Everyday Racism Project DK stänga åkturen då den porträtterar afrikaner som ”ociviliserade och primitiva”.

Djurs Sommerland, ett nöjesfält en bit från Aarhus i Danmark, har i över 20 år haft ett Afrika-land, med en ”Hottentot-Karrusell” där barn och vuxna åker runt inuti kannibalgrytor prydda med afrikanska motiv.

Attraktionen har fått gruppen Everyday Racism Project DK:s uppmärksamhet, och de har startat en namninsamling mot “den racistiske tema-by”. De skriver att:

”Extremt daterade och rasistiska stereotyper”

”Vi vill starkt uppmana er att omvärdera er tema-by ”Afrika-land”, då den uppvisar extremt daterade och rasistiska stereotyper av afrikanska stamfolk. Er ”kannibalgryta”-åktur visar översimplifierade bilder av afrikaner som ociviliserade och primitiva. Än mer problematisk är er ”Hottentott-karusell” som använder sig av ett skällsord om ett existerande folkslag, khio-khio-folket, och framställer dem som en rasistisk stereotyp.”

På parken är man förvånad – åkturen har funnits sedan 1993

Insamlingen har hitills fått över 700 underskrifter, och har skapat enorm debatt i Danmark. Skarp kritik har riktats mot nöjesfältet, primärt på deras Facebook-sida.

På parken är man förvånad över uppmärksamheten, då åkturen har existerat sedan 1993, och ingen har klagat förrän nu. Via Facebook har de svarat att de beklagar om någon har blivit stött, och uppmanar folk att maila dem i stället för att föra hetsig dialog där.

Som motreaktion har flertalet grupper skapats som vill att åkturen skall få vara kvar.

– Vi ska kika på det. Vi är här för att entusiasmera folk – inte förolämpa dem, säger administrerande direktör Henrik B. Nielsen till Metroxpress.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.