Kamala Harris

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kamala Harris blev den första svarta, asiatiska, kvinnan att installeras som vicepresident i USA. Men har de höga förväntningarna på henne infriats? Foto: Michael Democker/AFP

Harris framröstad till Demokraternas kandidat

Uppdaterad
Publicerad

Kamala Harris har nu tillräckligt med röster för att formellt nomineras till Demokraternas presidentkandidat. På fredagen säkrade hon en majoritet av delegaternas röster.

Vicepresidenten Kamala Harris fick på fredagen formellt tillräckligt stöd bland partiets delegater för att nomineras till Demokraternas presidentkandidat i det amerikanska presidentvalet, det uppgav en talesperson för partiet i ett telefonsamtal till supportrar.

– Jag är ärad över att ha fått ert stöd, sa Harris i ett telefonsamtal med supportrar.

USA-val 2024

– Men nu återstår mycket arbete.

Under torsdagen inleddes en virtuell omröstning bland partiets 3900 delegater. Omröstningen väntades pågå fram till måndag, men redan under fredagen stod det klart att en majoritet av delegaterna uttryckt sitt stöd för Harris.

Kamala Harris har tagit över rollen som partiets presumtiva presidentkandidat efter att president Joe Biden för en vecka sedan meddelade att han hoppar av presidentvalet.

Harris väntas meddela vem som blir hennes vicepresidentkandidat inom de närmaste dagarna. Om tre veckor väntas hon acceptera nomineringen som partiets presidentkandidat vid Demokraternas konvent i Chicago.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet