Kamala Harris och Fouad Yucefi

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Fouad Youcefi om Trumps kritiserade uttalande om Kamala Harris. Foto: TT/SVT

Harris slår tillbaka efter Trumps attack: ”Amerikanska folket förtjänar bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen blev Donald Trump utfrågad under ett konvent för svarta journalister som hölls i Chicago. När han fick frågan om varför väljarna skulle lägga sin röst på honom – gick han istället till attack mot Kamala Harris.

– Han skjuter sig själv i foten, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Under konventet anklagade Republikanernas presidentkandidat Donald Trump Harris för att ha bytt etnicitet.

– Jag visste inte att hon var svart förrän för ett antal år sedan då hon råkade bli svart och nu vill hon bli känd som svart. Så jag vet inte, är hon indier eller är hon svart?, sade Trump.

USA-val 2024

Han fortsätter:

– Jag respekterar båda, men det gör uppenbarligen inte hon för hon var indisk hela vägen och så plötsligt gjorde hon en sväng och blev en svart person. Jag tycker att någon borde titta på det.

Vita huset: ”Det är vidrigt”

Uttalandet har mötts av kritik och Vita huset reagerade starkt mot utspelet.

– Det är vidrigt. Förolämpande. Ingen har någon rätt att berätta för andra vilka de är, säger president Joe Bidens pressekreterare, Karine Jean Pierre.

– Hon är USA:s vicepresident, Kamala Harris. Hon måste visas respekt. Punkt.

Harris svarade på Trumps attack senare på onsdagen och kallade uttalandet för respektlöst och för ”samma gamla visa”.

– Det var samma gamla visa, samma splittring och respektlöshet. Låt mig bara säga: Det amerikanska folket förtjänar bättre, sade Harris.

”Skjuter sig själv i foten”

Valet att ta in Trump till konventet i Chicago hade väckt en del debatt inom organisationen för svarta journalister.

SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi, beskriver att stämningen var spänd redan från första början mellan en av utfrågarna och Trump på konventet.

– Donald Trump har flera gånger genom åren anklagats för att uttrycka sig kränkande och nedvärderande mot kvinnor, säger Youcefi.

Han tror att uttalandet kan aktivera väljare som kanske i vanliga fall inte är så politiskt engagerade men som ser uttalandet i sociala medier och anser det vara sexistiskt eller rasistiskt.

– Det kan vara så att Trump skjuter sig själv i foten genom detta uttalande, även om hans egna supportrar inte tycker att han gjort något fel, säger Youcefi.

Indiskt och jamaicanskt påbrå

Harris har både indiskt och jamaicanskt ursprung. Hennes mor, Shyamala Gopalan, var en cancerforskare och invandrade till USA från Indien.

Hennes far, Donald Harris, är en ekonomiprofessor som invandrade till USA från Jamaica.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet