SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi och grafik på Guantanamo-fångar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s USA-korrespondent berätta om fångarna i Guantanamo. Från februari i år. Foto: SVT

Hjärnan bakom 11 september-attacken redo att erkänna

Uppdaterad
Publicerad

Khalid Sheikh Mohammed, mannen som anses vara hjärnan bakom attackerna den 11 september 2001 i USA, är redo att erkänna sig skyldig, det uppger USA:s försvarsdepartementet.

Khalid Sheikh Mohammed ska erkänna brottet för att få livstids fängelse istället för dödsstraff. USA:s försvarsdepartement Pentagon skriver i ett pressmeddelande att uppgörelsen också gäller två medhjälpare, Walid bin-Attash och Mustafa al-Hawsawi.

Männen har varit frihetsberövade sedan 2003, och befunnit sig på det ökända fånglägret i Guantanamo Bay sedan 2006.

11 september

Anhöriga till terroroffer: Äntligen

Bland offren till Elfte septemberattackerna har åsikterna gått isär om vad som borde hända med de långa domstolsprocesserna i fallet.

– Min första reaktion är: Äntligen. Det har hållit på så länge. Men nu väntar jag på att få mer information om processen framåt, säger Aidan Salamone, vars pappa dödades i attackerna 2001, till SVT.

Låg bakom idén

Khalid Sheikh Mohammed anses vara den som kom på idén om att kapa flygplan och flyga in dem i byggnader. En idé han sedan presenterade för Osama bin Laden 1996. Han ska även ha hjälpt till med att träna några av flygplanskaparna.

Mohammed och al-Hawsawi greps i Pakistan 2003 och hölls först i hemliga CIA-fängelser innan de förflyttades till Guatanamo år 2006. Där ska Mohammed ha utsatts för skendränkning 183 gånger, enligt en rapport till USA:s kongress.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

11 september

Mer i ämnet