USA:s försvarsminister Lloyd Austin hindrar hjärnan bakom attackerna den 11 september 2001 från att få ett mildare straff. Arkivbild. Foto: ALEX WONG

Vändningen: USA stoppar avtal med 11 september-fångar

Uppdaterad
Publicerad

Det avtal som tecknades tidigare i veckan som skulle ge hjärnan bakom attackerna den 11 september 2001 i USA livstids fängelse i stället för dödsstraff, har nu upphävts av försvarsminister Lloyd Austin.

”Ansvaret över ett sådant beslut bör vila på mig”, skrev Austin i en order till fallets övervakare.

I onsdags undertecknade övervakaren av Guantánamos krigsdomstol, Susan Escallier, ett erbjudande om en överenskommelse med Khalid Sheikh Mohammed, som anses vara hjärnan bakom attackerna den 11 september 2001 och hans två medbrottslingar Walid bin-Attash och Mustafa al-Hawsawi:

I utbyte mot ett erkännande, fanns möjligheten att reducera männens straff från avrättning till livstids fängelse. Något Sheikh Mohammad var redo att göra, enligt USA:s försvarsdepartement.

11 september

Nu har USA:s försvarsminister Lloyd Austin beslutat att stoppa uppgörelsen och ta över Susan Escallier befogenheter kring fallet.

På grund av vad som står på spel bör ”ansvaret för ett sådant beslut vila på mig”, skrev Austin i sin order till Escallier.

Ilska över tidigare beslutet

Escalliers godkännande av den överenskommelse som nåddes mellan åklagare och de åtalade efter två års förhandlingar, verkade vara en av de sista utvägarna för att avsluta fallet – som har varit fast i förundersökningar sedan 2012.

Några familjemedlemmar till dem som dödades i attackerna reagerade starkt kring att en dödsdom inte längre var möjlig.

Vad som sker härnäst efter Austins övertagande återstår att se.

Hålls fångna på Guantanamo Bay

Männen greps 2003 och har sedan 2006 suttit fängslade på det ökända fånglägret Guantanamo Bay på Kuba.

Se vilka som sitter fängslade på Guantánamo, i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

11 september

Mer i ämnet