Endast 200 män per år tillåts komma till ön. Men först måste de klä av sig nakna och följa en strikt reningsritual. Foto: TT

Nya japanska världsarvet Okinoshima förbjuden plats för kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Den heliga ön Okinoshima i Japan är en av Unescos nya värdsarv. Ön är reserverad för män – som vid inträdet måste genomgå en reningsritual nakna – och har genom åren varit viktig både för den japanska handeln och utövare av religionen Shinto.

Unesco, FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur, har lagt till ungefär 20 nya platser på sin världsarvlista. En av platserna är den heliga ön Okinoshima i sydvästra Japan. 

Vattnet kring den lilla ön var en viktig japansk handelsväg mellan Kina och den koreanska halvön mellan 300- och 800-talet. Ön har också varit en plats dit utövare av religionen Shinto kommit för att be om beskydd och säkerhet för sjöfarten runtomkring. Därför är ön full av svärd, pärlor och speglar – några av de 80.000 offergåvor som människor har offrat genom åren.

LÄS MER: Japansk mans-ö kan bli världsarv

Kvinnor inte välkomna

Men det som kanske utmärker ön särskilt är att den är reserverad endast för män. Det är nämligen förbjudet för kvinnor att komma till ön. Någon officiell förklaring till detta har aldrig getts, skriver The Guardian. Men en teori är att den kvinnliga menstruationen anses oren i den japanska religionen Shinto. En annan teori är att barnbärande kvinnor skulle beskyddas från att göra den farliga havsresan till ön. 

Ingen plats för turister

Präster från Shintoreligionen får komma till ön och tillbe i det heliga templet Okitsu som finns där. Utöver det är turismen väldigt begränsad. Endast 200 män per år tillåts komma till ön. Men först måste de klä av sig nakna och följa en strikt reningsritual. De får dessutom inte ta med sig något från ön och måste lova att inte berätta om besöket.

Resan till ön får endast ske under en dag på året, den 27 maj, för att hedra de sjömän som dog i närheten under det rysk-japanska kriget i början av 1900-talet.

Flera nya världsarv

Utöver den japanska ön, la Unesco till flera nya platser på sin världsarvlista i helgen. Några av dem är en före detta slavhandelsplats i Rio de Janeiro, Eritreas huvudstad Asmera och den heliga staden Hebron på Västbanken.

LÄS MER: 114 världsarv är hotade

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.