Dokument utifrån: Ödesvalet – 32 år med amerikanska väljare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med hem till väljaren Delia West som lärt sig om vapen av sin pappa – ”skjut tills de dör eller springer” Foto: SVT/Dokument utifrån: Ödesvalet – 32 år med amerikanska väljare

Helomvändningen: Därför gick Hillarysupportern över till Trump

Publicerad

Delia West, som en gång hyllade Hillary Clinton som en potentiellt ”utmärkt president”, har gjort en politisk helomvändning. Hon är en av de väljare som journalisten Folke Rydén har följt under 32 år och genom fem presidentval.

– Varför springer illegala människor runt och dödar amerikanska medborgare? Om vi inte stänger den gränsen kommer det att bli illa, säger hon.

Det är nu en månad kvar tills USA ska välja sin nästa president. Under mer än tre decennier har Folke Rydén följt samma väljare genom flera val. Vissa av dem har fortsatt att stödja samma parti som tidigare, medan andra har bytt politisk sida.

Ökande rädsla

En av dem som har bytt partisympati är Delia West från Georgia. Efter att ha röstat på Demokraterna i många år har hon ändrat åsikt. Sviktande hälsa och en allt större rädsla har fått henne att rösta på Donald Trump.

USA-val 2024

– Saker som Trump stödjer är jag för. Som rätten att bära vapen, och att inte vilja att terroristerna ska komma in. Framför allt terroristerna. Det är väldigt, väldigt skrämmande. Alla jag känner upplever samma sak, säger Delia West.

Se Dokument utifrån: Ödesvalet – 32 år med amerikanska väljare på SVT Play eller SVT 2 klockan 22.00 den 6/10.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet