En så kallad integrerad krets (chipet på bilden har ingenting med nyheten att göra). Foto: Flickr

Hemlig bakdörr i militära processorchip

Uppdaterad
Publicerad

Kan användas till att stänga av eller programmera om militära anläggningar.

Forskare vid Cambridge Universitet i Storbritannien påstår sig ha upptäckt en hemlig bakdörr i amerikanska militära processorchips som tillverkats i Kina. Forskarna fann att processorn var försedd med en hemlig kod som ger tillgång till dess innehåll. Exempelvis kan det stängas av eller programmeras om med hjälp av koden.

Finns i militära installationer

Eftersom chip av den här typen finns i nästan alla militära installationer och vapensystem varnar forskarna för att man inte vet vilka konsekvenser upptäckten kan ha. Man vet inte heller i vilket syfte den hemliga bakdörren placerats där, eller i hur många chip den placerats. Enligt forskarna kan den som känner till koden få full tillgång till hårdvaran även om dess ägare (den amerikanska militären) låst den med en egen kod.

Behöver resurser

Pentagon är en av världens största inköpare av processorer och nu vädjar forskarna efter mer resurser för att kunna fortsätta undersöka hur många chip som är ”infekterade” med den kinesiska bakdörren. Pentagon köper in cirka en procent av all världens tillverkning av processor, och tillverkar själva bara cirka två procent av sitt eget behov.

Metoden har troligen redan använts

Exakt hur bakdörren ska användas är oklart, men forskarna pekar på att trojaner och ”maskar” som Stuxnet är väl lämpade för just sådana uppgifter. Stuxnet var det virus som lyckades slå ut 16.000 av Irans urananrikningscentrifuger 2010. Flera säkerhetsexperter menar att antingen den amerikanska eller den israeliska militären var inblandad i skapandet av Stuxnet just med syfte att slå ut centrifugerna, men inget har bekräftats. Israel har även anklagats för att slå ut syriska vapensystem genom cyberattacker. En europeisk rapport visade att israelerna kan ha lyckats slå ut det syriska radarsystemet genom en cyberattack strax innan man anföll reaktorn al-Kibar 2007 (då de syriska försvarssystemen inte fungerade).

En stor del tillverkas i Kina

En stor del av den här typen av chip tillverkas i Kina (forskargruppen på Cambridge nämner siffran 99 procent, men vi har inte lyckats bekräfta den uppgiften) – de flesta på uppdrag av amerikanska bolag som Intel, AMD, Nvidia, Apple och Texas Instruments. Det kan därmed tänkas att bakdörren är beställd av amerikanska bolag, lika väl som att vara en funktion som kinesiska myndigheter begärt. Det är också fullt möjligt att tillverkaren själv velat behålla en möjlighet att ”ta sig in” i chipet och att bakdörren placerats där av ”icke ont sinnade” skäl, men att den ändå skulle kunna nyttjas för ”onda” syften av exempelvis en datormask som Stuxnet. Dock finns koden inte med i beskrivningarna för processorn som testades och köparen kände inte till den – den är alltså ”hemlig” för den amerikanska militären.

Forskarna har publicerat en del av sina upptäckter på den här adressen.

Business Insider och Wired har tidigare rapporterat om en ”incident” när den amerikanska militären köpte 59.000 processor från Kina, som senare visade sig vara ”falska kopior”. Darpa rapporteras utveckla metoder för att upptäcka sådana här problem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.