Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jevgenij Prigozjin blev känd världen över som den hårdföre ledaren för den privata legoknektsarmén Wagnergruppen och mannen som marscherade mot Moskva. Foto: AP

Historien om kåkfararen som blev kallad ”Putins kock” – och som vände sig emot sin ledare

Publicerad

På kvällen den 23 augusti kraschade ett privatflygplan av typen Embraer Legacy på väg från Moskva till S:t Petersburg. Den ryska luftfartsmyndigheten meddelade att tio personer omkommit, bland dem Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin.

Jevgenij Prigozjin var en av få ryssar som vågade yttra kritik mot den militära ledningen och han fick Ryssland att hålla för andan när han och delar av privatarmén Wagnergruppen lämnade striderna i Ukraina och började marschera mot Moskva.

Efter den stoppade kuppen har Prigozjin i stort varit osynlig tills ett privatplan i hans namn kraschar under sin tur mot S:t Petersburg.

Här är historien om kåkfararen och affärsmannen som kallades ”Putins kock”, och som fick världens blickar att riktas mot Moskva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.