Trots rådande undantagstillstånd, ett ständigt närvarande högt terrorhot och en stundtals brutal jakt på terrorister finns all anledning att ha hopp om framtiden i Frankrike.
Republiken går igenom en turbulent tid där det offentliga samtalet och den politiska debatten i princip enbart handlar om terrorhoten mot landet, menar den svenske historikern och forskaren Johannes Heuman.
Det handlar om vad regeringen gör eller inte gör i kampen mot terrorn, och huruvida det är bra eller dåligt. Så är läget just nu, menar Heuman – men han betonar också de positiva delarna av efterspelet kring terrordåden den 13 november.
– Reaktionen från vanliga Parisbor har varit sund och väldigt bra. Många befarade efter terrorattackerna i höstas att vi skulle få se ökat våld som en reaktion, med attacker mot moskéer och stora antimuslimska manifestationer, men det har varit förhållandevis lite sådana reaktioner, säger han till SVT Nyheter.
Rädslan börjar avta
Den svenske historikern har sin bas här i Paris – huvudstaden i landet vars identitet och historia han ägnar stora delar av sin vakna tid åt att forska kring. Nu ser han hur den rädsla, som präglade livet i Paris efter terrordåden i november, har börjat avta.
– Direkt efteråt blev det nästan som en motståndshandling att våga gå på kafé. Att trotsa rädslan, det har kanske börjat klinga av och saker har börjat återgå till det normala.
Rädslan märks däremot bland landets muslimska befolkning, enligt Heuman. Många uttrycker oro för att samhället allt mer ska acceptera en bild där muslimer blandas ihop terrorism. Uppskattningsvis finns det cirka fem miljoner muslimer i Frankrike, den absolut största delen är sekulära.
– Man kan delvis säga att terrorattentaten var riktade mot den sekulära kultur som integrerat muslimer i Frankrike. Logiken i de här attentaten är att man vill se regeringen agera hårt, folket ska också reagera mot muslimer för att skapa en splittring i det franska samhället, säger Johannes Heuman, och fortsätter:
– Efter attentaten finns den här rädslan, och den är ju befogad också.
Förlängt undantagstillstånd
Samtidigt för den franska regeringen en stenhård kamp mot terrorister. Sedan tre månader tillbaka råder undantagstillstånd i landet, något som slår hårt mot många av landets muslimer vars hushåll, restauranger och föreningar ofta blir föremål för oannonserade räder och husrannsakningar.
I slutet av februari väntas Nationalförsamlingen förlänga undantagstillståndet. Än så länge finns det dock inget som pekar på att demokratin i Frankrike är åsidosatt, menar Johannes Heuman.
– Det här året har lett till att många velat söka sig tillbaka till de republikanska kärnvärdena som hotas av terrorismen, den nationella sammanhållningen har därför stärkts, säger han.
Tillåts alla att vara del av denna sammanhållning?
– Det är verkligen hela Frankrike som representerar det här, och ger sitt stöd till republiken. I januari i fjol var det framförallt rätten att få vara satirtidskriften Charlie Hebdo, inte nödvändigtvis att stödja innehållet i den, utan rätten att få vara tidningen. Visst fanns det delade meningar om kampanjen, men efter november har enigheten stärkts ytterligare då hela Paris attackerades.