Så lurades den mexikanske knarkkungen ”El Mayo” av sonen till sin tidigare partner

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt flera medier kan en av El Chapos söner, Joaquín Guzmán López, ligga bakom ”El Mayos” gripande. Foto: Reuters/US Department of State TV

Kartelledaren ”El Mayo” gripen

Uppdaterad
Publicerad

Den mexikanska knarkkungen Ismael ”El Mayo” Zambada och sonen till hans tidigare partner Joaquin ”El Chapo” Guzman, greps i El Paso, Texas, på torsdagen, enligt det amerikanska justitiedepartementet.

”El Mayo” Zambada, som lett den globala Sinaloakartellen i årtionden tillsammans med ”El Chapo” Guzmán, var känd för att driva kartellens smugglingsverksamhet samtidigt som han höll en lägre profil.

Gripandet av ledaren kommer efter några avgörande frihetsberövanden av andra kartellmedlemmar, inklusive en av Zambadas söner.

– Justitiedepartementet har tagit i förvar ytterligare två påstådda ledare för Sinaloakartellen, en av de mest våldsamma och mäktiga narkotikahandels-organisationerna i världen, säger USA:s justitieminister Merrick Garland i ett uttalande.

Både Zambada och Joaquín Guzmán López, son till ”El Chapo” som delar samma namn, står inför flera anklagelser för att ha lett kartellens kriminella verksamhet, inklusive dess ”dödliga nätverk för tillverkning och handel av fentanyl”, säger Garland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.