Toppmötet som hålls i FN:s generalförsamling i dag har på förhand kallats för ett historiskt tillfälle att förbättra medlemsländernas system för att hjälpa flyktingar och migranter.
Det är den globala flyktingkrisen som orsakat mötet, men efter diskussioner mellan medlemsländerna har agendan vidgats från att handla om människor som flyr undan krig och konflikter till att omfatta också migranter som lämnar sina hemländer av andra orsaker.
65 miljoner är på flykt
Dagens situation är unik. Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt. Flykt och migration har också blivit ett allt viktigare ämne i världspolitiken. 65 miljoner människor är i dag på flykt i världen, och 21 miljoner människor har lämnat sitt land och räknas som flyktingar.
Målet med FN-mötet är att skapa bättre insatser och att ge ökat stöd till de länder som tar emot flest flyktingar. Man kommer också att tala om situationen för världens migranter. Till exempel kommer Sveriges statsminister Stefan Löfven att ingå i en arbetsgrupp som ska tala om hur ekonomiska migranters arbetsförhållanden kan regleras och hur det ska bli lättare att sända pengar till hemländerna.
Kritiseras för att vara tandlös
Men den så kallade New York-deklarationen som ska antas i generalförsamlingen idag har fått kritik för att vara tandlös.
En orsak är att FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon inför mötet hade föreslagit att medlemsländerna med preciserade löften skulle lova att ta emot fler flyktingar. En siffra som nämndes i det första utkastet var att tio procent av världens flyktingar skulle få nya hemländer.
I den deklaration som nu läggs på bordet finns inga sådana preciserade åtagande när det gäller flyktingmottagande. Istället ses mötet som början på ett tvåårigt arbete med att nå en ny global flyktingöverenskommelse.
Erkännande för Sverige
I morgon efter FN-mötet har USA:s president Barack Obama bjudit in till ett möte om flyktingar där Sverige också är med som värd. Där deltar ett fyrtiotal länder och målet är bland annat att få världens länder att bidra mer ekonomiskt till FN och till de internationella organisationernas arbete.
Att Sverige är medarrangör på mötet i morgon ses som ett erkännande av att Sverige tagit emot ett stort antal flyktingar, inte minst i samband med Syrienkriget.