Under en gudstjänst som hölls i San Francisco Grace Cathedral på lördagen blev Megan Rohrer erkänd som biskop.
Rohrer kommer att leda en av kyrkans 65 synoder och övervaka nästan 200 församlingar i norra Kalifornien och norra Nevada.
Pastorn valdes i maj för att tjäna en sexårsperiod som biskop för Sierra Pacific Synod efter att dess nuvarande biskop meddelat att han går i pension.
– Jag går in i denna roll eftersom en stor mängd lutheraner i norra Kalifornien och Nevada eftertänksamt röstade för att göra en historisk sak”, sade Rohrer i ett uttalande.
Lång väg dit
Rohrer blev en av sju HBTQ-pastorer som accepterades av den progressiva evangelisk-lutherska kyrkan 2010 efter att den tillät prästvigning i samkönade relationer. Kyrkan är en av de största kristna institutionerna i USA med cirka 3,3 miljoner medlemmar.
Rohrer, som använder pronomenet ”they” – vilket kan översättas till svenska definitionen ”hen” – tjänstgjorde tidigare som pastor i Grace Lutheran Church i San Francisco och kapellsamordnare för stadens polisavdelning, och hjälpte också till att tjäna stadens hemlösa och hbtqi-samhälle.
Motgångarna drev dem framåt
I en intervju med Cosmopolitan förklarar pastorn att det var långt ifrån enkelt att komma ut som transperson när hen var ung i South Dakota.
– Mängden religiöst inriktade hån människor riktade mot mig var nog för att jag skulle börja studera religion, säger Rohrer i intervjun.
Men kränkningarna de fick utstå omvandlades till bränsle i elden.
– Jag studerade väldigt mycket och blev tillslut en pastor bara för att kunna sätta ord på vad jag visste, genom min magkänsla, var okej.
Kämpar för allas rättigheter
Hen studerade religion vid Augustana University i sin hemstad Sioux Falls, South Dakota, innan hen flyttade till Kalifornien för att läsa master- och doktorsexamen vid Pacific School of Religion i Berkeley. Rohrer är gift och har två barn.
Rohrer har skrivit flertalet religiösa skrifter med namn som ”Is it a boy, girl or both?”, där hen trycker på allas lika rätt att existera och inkluderas i ett jämställt samhälle.
Se klipp på när juristen Silas Aliki nämner tre områden där villkoren kan skilja sig för hbtqi-personer.