SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi på plats i Washington D.C.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar SVT:s korrespondent Fouad Youcefi om USA:s reaktioner efter Irans markeringar om motattacker mot Israel efter Hamasledarens Ismail Haniyas död. Foto: Sara Cosar/SVT

Hizbollahs ledare: Kriget har gått in i en ny fas

Uppdaterad
Publicerad

Tonläget mellan Hizbollah och Israel hårdnar ytterligare efter de senaste attackerna som dödat två högt uppsatta i de Iranstödda terrorgrupperna i området.

– Hizbollah kommer definitivt svara, säger ledaren Hassan Nasrallah.

Ledaren för den Iranstödda, shiamuslimska milisgruppen Hizbollah, Hassan Nasrallah, uttalade sig på torsdagen i ett tv-sänt tal.

– Vi är i ett öppet krig från olika håll och nu har vi gått in i en ny fas, säger Nasrallah.

Krig mellan Israel och Hamas

Uttalandet kommer efter attacken mot det av Israel annekterade Golanhöjderna och Israels senaste motattacker, som bland annat dödat Hizbollahs högste militärbefäl Fuad Shukr.

Några timmar efter attacken mot Shurkr i Libanons huvudstad Beirut dödades Hamas högste politiske ledare Ismail Haniya i Teheran. Israel har inte tagit på sig attentatet.

”Ni är naiva”

Nasrallah, som talade vid den dödade befälhavarens begravning, sa enligt nyhetsbyrån Reuters att icke namngivna länder har bett gruppen att inte hämnas, men att Israel och länderna som stödjer landet inte förstår vilka röda linjer som korsats och ett ett svar från Hizbollah ”definitivt” är att vänta.

– Ni är så naiva som tror att Iran kommer vara tysta efter att ni attackerade en gäst på deras mark, säger han också.

Källor till New York Times gör gällande att Irans högsta andlige ledare, ayatolla Ali Khamenei, har utfärdat en order om en iransk attack mot Israel.

Israel har tidigare beskyllt den terrorstämplade milisgruppen för attacken mot Golanhöjderna där barn och unga dödades, och säger sig ha bevis för att roboten som slog ned var en av deras. Hizbollah hela tiden har avfärdat anklagelserna.

Nasrallah säger nu att Hizbollah skulle ha erkänt om de hade begått ett ”misstag” som ledde till dödsfall i området.

Netanyahu: ”Israel är förberett”

Enligt Hizbollah är det upp till Israel hur situationen utvecklas härifrån.

– Om någon verkligen inte vill att det ska gå fel och att det ska bli eldupphör ska de säga till Israel att avsluta kriget i Gaza.

Samtidigt uppger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på torsdagen att Israel står redo att slå tillbaka mot ”varje aggression”.

– Israel är förberett på alla scenarion – både defensivt och offensivt, säger han, enligt Reuters, som hänvisar till kommentarer som släppts via Netanyahus kansli.

Israels utrikesminister Israel Katz har sagt att det enda sättet att förhindra ett fullskaligt krig är att omedelbart implementera FN:s säkerhetsråds resolution 1701. Resolutionen, som röstades igenom i Säkerhetsrådet 2006, kräver fullständig vapenvila mellan Israel och Hizbollah.

Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah talade vid den dödade befälhavarens Fuad Shukrs begravning. Foto: Wael Hamzeh/EPA/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet