Förhandlingarna har varit tuffa. Men Stefan Löfven är nöjd med budgetuppgörelsen, meddelar statsministern när han håller presskonferens efter fyra dygn av toppmöte.
”Rejäla svenska rabatter”
Sveriges EU-avgift kommer att öka i rena pengar, med ungefär sex miljarder kronor till runt 45 miljarder om året. Som andel av bruttonationalinkomsten (BNI) beräknas den dock bli ungefär lika stor som de senaste sju åren – drygt 0,8 procent av BNI – vilket riksdagen hade krävt för att kunna godkänna en uppgörelse.
– Vi har säkrat rejäla svenska rabatter över hela perioden, det är de största svenska rabatterna någonsin. Tack vare det har Sveriges avgift, som andel av BNI, kunnat hållas på samma nivå som i dag trots att Storbritannien lämnat unionen, säger Stefan Löfven under presskonferensen.
”Motståndet varit väldigt hårt”
– En annan viktig fråga har varit kopplingen mellan tillgång till EU-medel och respekten för rättsstatens principer. Sverige har varit ett av de länder som drivit på hårdast i den här frågan. man ska också komma ihåg att motståndet har varit väldigt hårt från vissa länder, säger Stefan Löfven.
Vänsterpartiet och Moderaterna har riktat kritik mot de formuleringar kring rättsstatens principer, då de anser att det urvattnats alltför mycket i den slutgiltiga överenskommelsen.
– Skulle vi skicka exakt alla papper till Sverige skulle det inte skapa någon klarhet, säger Stefan Löfven.
Vänsterpartiet har meddelat att de kommer KU-anmäla regeringen, då de menar att EU-nämnden inte har informerats om de exakta formuleringarna i den slutgiltiga överenskommelsen.
Slår tillbaka mot kritiken
Formuleringarna i den skrivelse som EU-nämnden har tagit del av betyder samma sak som den slutgiltiga överenskommelsen, säger Stefan Löfven.
– Det utgår från det mandat jag hade från riksdagen, där nämns rättsstatens principer och konditionalitet mycket tydligt. De nyckelorden som jag fick i mitt mandat finns också i överenskommelsen.
– Ska man ta del av EU:s medel ska man också stå upp för rättsstatens principer. Det är en stark överenskommelse och jag känner mig nöjd över den, säger statsministern.
Sverige fick även ge med sig när det gäller bidragen i coronastöden, som regeringen helst hade velat se enbart som lån. På plussidan blev det i stället en rejält mycket högre rabatt på EU-avgiften, på nästan 11 miljarder kronor om året – 1 069 miljoner euro brutto.