Stefan Löfven om toppmötet: ”Det är svårt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha fått några timmars sömn såg statsminister Stefan Löfven och den svenska delegationen ut att vara vid gott mod när de tidigare i dag lämnade sitt hotell för att återvända till förhandlingarna. Men det är fortfarande oklart om länderna kan komma överens.

– Det är klart att det är svårt. Det är väldigt komplext, men jag upplever att det finns en uppriktig vilja från alla att försöka komma i mål. Det är det som är vår grunduppgift, säger statsminister Stefan Löfven (S) till SVT.

”Fokus är att få det här i mål”

Källor uppgav tidigare i dag för SVT att det finns flera saker som skulle kunna göra att Sverige inte går med på ett beslut. Bland annat är man inte beredda att släppa kopplingen mellan rättsstatsprincipen och budgetmedlen. 

Finns det någonting som gör att ni skulle kunna stoppa det här?

– Förhandling är förhandling, det är klart att alla länder har en röd linje, att längre än så här går man inte, men nu är det inte det som är förstahandsfokus. Förstahandsfokus är att få det här i mål, säger Stefan Löfven.

Ungerns premiärminister Viktor Orban har tidigare hotat med att vägra gå med på ett beslut som innebär att EU kopplar medel ur budget och coronastödpaketet till att länderna måste följa rättsstatsprincipen, som förenklat innebär att man jobbar mot maktmissbruk och korruption.

Senaste budet: 390 miljarder euro

Sverige, tillsammans med de övriga länderna i den så kallade sparsamma gruppen kämpar också för att hålla nere bidragsdelen i coronastödet. Senaste budet är enligt källor som vi talat med 390 miljarder euro, vilket är högre än vad Sverige tidigare sagt att de kan gå med på. Men statsminister Stefan Löfven är ändå inställd på att fortsätta förhandlingarna. 

Hur länge stannar ni?

– Tills det är klart, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.