Huset där kvinnorna ska ha hållits som hushållsslavar. Foto: Scanpix

Kvinna ”hölls som slav” i 30 år

Uppdaterad
Publicerad

Tre kvinnor har befriats av brittisk polis efter att ha hållits som hushållsslavar ett par i södra London. En av kvinnorna uppges ha hållits inlåst i 30 år. En man och en kvinna, båda 67 år, greps i går av brittisk polis, men har nu släppts mot borgen.

De tre kvinnorna som befriats är en 69-årig malaysiska, en 57-årig irländska och en brittisk 30-åring. Kvinnorna, som uppges vara mycket traumatiserade, har placerats i skyddat boende.

Enligt brittiska medier ska de hållits inlåsta ”med begränsad frihet”. Det är oklart om den yngsta kvinnan är född i huset, men polisen tror att hon aldrig varit utanför hemmet, rapporterar Guardian.

Tvångsäktenskap fick upp polisens ögon

Kevin Hyland vid Londonpolisen säger att han aldrig tidigare sett ett traffickingfall ”av den här magnituden”. Nu pågår en utredning för att klarlägga omständigheterna kring fallet.

Polisen kontaktades i oktober av en biståndsorganisation, Freedom Charity. Enligt polisen var det ett tv-program om tvångsäktenskap som fick en av kvinnorna att söka upp biståndsorganisationen och berätta att hon inte befann sig hos paret frivilligt.

Anledningen till att det tagit så lång tid att gripa paret är, enligt polisen, att kvinnorna varit så svårt traumatiserade att det tagit lång tid att få fram den fakta som krävts för att kunna göra ett gripande.

Inte sexuellt utnyttjade

Aneeta Prem, ordförande i Freedom Charity, har uttalat sig om fallet i Sky News.

– Det handlar i princip om hushållsslaveri och man tror inte att sådant ska hända i Storbritannien, i London, 2013.

Enligt Prem har kvinnorna förmodligen blivit misshandlade, men de har inte uppgett att de skulle ha blivit utsatta för sexuella övergrepp. Hon uppger också att de tre kvinnorna var ”livrädda” för husbondeparet.

Kvinnorna hade egna rum, men förhållningsregler för allt, berättar hon också.

Londonpolisen: Slaveri inte ovanligt

Polisutredningen tar sikte på misstänkt olaga frihetsberövande och misstänkt tvångsarbete. Enligt Hyland ser Londonpolisen många fall av slaveri – ofta mångårigt, men så lång tid som i det här fallet brukar det inte vara fråga om.

I höstas publicerade organisationen Walk Free Foundation sitt första globala slaveriindex, där antalet slavarbetare i världen beräknades till närmare 30 miljoner, i 162 länder.

Storbritannien har plats 160 på listan, men fler än 4.000 personer tros av Walk Free Foundation leva som slavar i landet – och indexets upphovsmän betecknar enligt nyhetsbyrån Reuters det som en försiktig bedömning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.