Han går med på att träffa oss om vi lovar att skydda hans identitet.
I hela sitt liv har ”Moses” levt med hemligheten att han är homosexuell. Varken hans familj eller hans vänner anar hans läggning. I Malawi bestraffas manlig homosexualitet med upp till 14 års fängelse med hårt kroppsarbete, lesbiska kvinnor döms till fem års fängelse. Om ”Moses” läggning blev avslöjad skulle det innebära en personlig katastrof.
– Jag riskerar att förlora mitt jobb, min familj och mina vänner, berättar han när vi ses på en undanskymd liten restaurang i Malawis största stad Blantyre.
Homosexualitet är kriminellt
Situationen för homosexuella ser liknande ut i många andra afrikanska länderna, i 38 länder är homosexualitet en kriminell handling. När Malawi förra året valde Joyce Banda till president lovade hon att bland annat införa fri abort, rätt att använda preventivmedel och rätten till sin sexuella läggning. Men landets mäktiga katolska kyrka mobiliserar sen dess hårt motstånd. I mars utkom kyrkan med skriften , ”Pastoral Statement; Catholic Teaching On Homosexuality,
Abortion, Population and Birth Control” där de i detalj förklarar sin syn, som att homosexualitet är en synd, stödda med citat ur första Moseboken. SVT träffar katolska kyrkans talesman, prästen George Buleya som är generalsekreterare för biskopskonferensen i Malawi.
– En sexuell förening ska bara ske mellan man och kvinna, förklarar han, allt annat är onaturligt och det som är onaturligt är i lag förbjudet i Malawi.
SVT: Men om en ung man förälskar sig i en annan ung man, omfattar inte Gud deras kärlek?
– Om man är så missledd så kan man få kyrkans förlåtelse att man syndat men om man har den här läggningen måste man utöva självkontroll, på samma sätt som en gift man inte kan kasta sina blickar efter andra gifta kvinnor, menar George Buleya.
Kyrkan motarbetar också rätten till preventivmedel trots att Malawi är hårt drabbat av HIV/AIDS, och vill behålla abortförbudet trots att många av Malawis föräldralösa barn fötts av kvinnor som våldtagits eller tonåringar som inte kan ta hand om sina barn.
– I Malawi anser att allt liv är heligt. Problemet är att det uppstår oönskade graviditeter, vår uppgift är att se till att det inte sker. Enda undantaget från abortförbudet är om moderns liv är i fara.
En miljon föräldralösa barn
Resultatet är en miljon föräldralösa barn av en befolkning på sexton miljoner invånare, en pågående katastrof där de barn som har tur hamnar på barnhem som drivs av utländska biståndsorganisationer.
Katolska kyrkan anser att Joyce Banda driver frågorna om mänskliga rättigheter som en eftergift åt biståndsgivarna från väst. Malawis regering är satt under hård press att garantera mänskliga rättigheter, Storbritannien frös tillfälligt sitt budgetstöd bland annat på grund av jakten på homosexuella. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har också tagit upp frågan i ett anförande i Malawis parlament.
Medborgarna måste få avgöra
– Inblandningen från länder utanför Malawi hjälper oss inte alls, det här är en fråga som medborgarna måste få avgöra. På landsbygden förstår man inte alls varför homosexualitet och abort blivit en viktigare fråga än att bekämpa fattigdom och rätten till rent dricksvatten, säger George Buleya.
Nu råder ett moratorium när det gäller kriminaliseringen av homosexualitet och regeringens senaste förslag är att folkomrösta om det ska vara tillåtet. Det är ett förslag som gör ”Moses” mycket upprörd.
– Jag trodde att kyrkan ska predika kärlek och tolerans. Hur kan man stödja en folkomröstning om mänskliga rättigheter? Mänskliga rättigheter inför man, det är inget som man kan rösta om.