Den ryska konstnären och musikerna Sasja Skotjilenko bakom galler och bild på en av prislapparna som hon bytte ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad som skreks i rättssalen när Sasja Skotjilenko dömdes till sju års fängelse idag. Foto: AP/TT

Hon anmälde den ryska konstnären: ”Jag är stolt över det jag gjort”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen dömdes den ryska konstnären och musikern Sasja Skotjilenko till sju års fängelse och tre års förbud mot att använda internet. Kvinnan som anmälde Skotjilenko står fast vid att hon gjorde rätt.

Kort efter den fullskaliga invasionen stod det klart att det ryska folket som var emot kriget inte kunde protestera utan konsekvenser. Ett kreativt alternativ som spreds av en feministisk antikrigsrörelse på sociala medier var att man skulle byta ut prislappar i affärer mot information om det pågående kriget.

”Den ryska armén har bombat en konstskola i Mariupol. Ungefär 400 personer gömde sig där från beskjutningar”, stod det på en av lapparna som Sasja Skotjilenko lämnade i en mataffär i St:Petersburg.

Kriget i Ukraina

En butikskund reagerade

En pensionär som handlade i affären uppmärksammade de nya prislapparna och tillkallade polisen. Det ledde till att Skotjilenko häktades i april förra året och till att hon idag dömdes till sju års fängelse för att ha spridit falsk information om den ryska armén.

– Jag är stolt över det jag gjort, säger 76-åringen som intervjuats av den ryska oberoende tidningen Bumaga.

Tror inte på ryska soldaters skuld

I intervjun förklarar kvinnan att hon nästan fick en stroke av informationen på de utbytta prislapparna. Hon förnekar inte att bomben föll på konstskolan, men ställer sig tveksam till att 400 personer tog skydd i byggnaden då hon inte kan tro att ryska soldater kan döda civila.

– Våra killar fick skulden och det var detta som gjorde mig arg, säger hon till tidningen.

”Piska och släpp fri”

Precis som den ryska propagandan hävdar tror 76-åringen på att Ukraina inte existerar som land. Kvinnan står fast vid att hon agerade rätt när hon anmälde Skotjilenko men anser att straffet kunde ha varit mildare.

– Jag blev faktiskt förvånad. Redan från början sa jag till åklagaren: vad är detta för dumheter? Ge henne ett kok stryk och låt henne gå sen!

Istället blev Sasja Skotjilenko en av hundratals som dömts eller åtalats för att vara emot kriget. Enligt människorättsorganisationen OVD-infos senaste beräkningar handlar det om sammanlagt 748 fall fram till sista oktober.

Skotjilenko själv anlade en trotsig ton i rätten.

– Jag står för min åsikt och min sanning, sade Skotjlenko i sitt avslutningsanförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet