Foto: TT7AFP

Hon gör sitt allt för att få skolflickorna fria

Uppdaterad
Publicerad

Hon skulle ha tagit emot det nyinstiftade C10-priset för sin sociala medier-kampanj #BringBackOurGirls. Men situationen för de kidnappade nigerianska flickorna är osäker. Oby Ezekwesili ställde därför in Stockholmsresan och stannade i Nigeria för att utveckla en ny strategi för att frita flickorna. SVT har talat med henne.

Många kända namn som Michelle Obama, Malala Yousafzai och Mary J. Blidge, och inte minst en upprörd allmänhet, såg i våras till att sprida hashtaggen #BringBackOurGirls med kravet på att rädda de nigerianska skolflickorna som i april i år kidnappades av den islamistiska terrorgruppen Boko Haram. Resultatet blev miljontals delningar.

– Genom sociala medier som twitter riktade jag regeringens uppmärksamhet mot att flickorna hade kidnappats. Det var viktigt att lyfta fram det eftersom ingen annan gjorde det då. Det var oerhört glädjande att omvärlden engagerade sig så, säger Oby Ezekwesili till SVT.

Kidnappade nigerianska skolflickor

Hon var bjuden till Stockholm för att ta emot C10-priset, men eftersom situationen för flickorna är ytterst osäker valde pristagaren Oby Ezekwesili att stanna kvar i Nigeria.

– Jag kände mig tvungen att stanna för att delta i diskussioner kring vår strategi för att få stöd från regeringen och övriga ledare i världen, säger hon. 

Ingen överenskommelse

Det var i fredags som Boko Haram i en ny video hävdade att alla de 219 skolflickor som kidnappades i våras har konverterat till islam och gifts bort.

I videon, där gruppens ledare Abubakar Shekau talar, förnekar han också att de har gått med på något eldupphör – något som den nigerianska regeringen hävdat.

Det var den 17 oktober som en hög regeringstjänsteman sade att en överenskommelse träffats med Boko Haram för att få stopp på våldet. Dessutom skulle enligt avtalet de kidnappade skolflickorna friges.

Beskedet möttes redan då med skepsis. Bland annat ska den person som representerade Boko Haram vid förhandlingarna inte ha haft någon direkt koppling till Abubakar Shekau.

Våldsamheterna och kidnappningarna har dessutom fortsatt sedan den så kallade fredsuppgörelsen, senast på fredagen då tre sprängladdningar detonerade på en busstation i den nordliga staden Gombe och minst åtta människor miste livet.

I fredagens video är Abubakar Shekau militärklädd med svart turban och flankerad av 15 beväpnade män:

”Vi har inget fredsavtal med någon. Det är en lögn, en lögn... vi kommer inte förhandla. Vad skulle vi vinna på förhandlingar? Gud säger till oss att vi inte ska göra det”, förkunnar han i inspelningen.

Skrattar i videon

Shekaus omnämnande av skolflickorna är också det första sedan i maj då en video med över 100 av dem, klädda i hijab och till synes försjunkna i bön, visades upp:

”Vet ni inte att över 200 av skolflickorna från Chibok har konverterat till islam? De har nu memorerat två kapitel av koranen.”

Sedan säger han skrattande att ”Vi har gift bort dem. De befinner sig nu i sina hem med sina män”.

Det var i april i år som Boko Haram rövade bort 276 flickor från en skola i Chibok. Ett femtiotal av flickorna kunde fly inom några dagar, och ytterligare en frigavs i september.

I juni fördes 60 flickor och kvinnor bort i en annan kidnappningsräd genomförd av Boko Haram. De lyckades emellertid fly på egen hand efter två veckor.

Får också kritik

#BringBackOurGirls har rosats, men den har också jämförts med kampanjen #KONY2012 – som syftade till att få ledaren för Herrens motståndsarmé – krigsförbrytaren Joseph Kony – till Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Det var en kampanj som fick enormt genomslag, men som enligt vissa var förenklad och gav den amerikanska militären ökad legitimitet att ingripa på den afrikanska kontinenten. Något som enligt kritikerna nu återupprepas med #BringBackOurGirls.

– Jag bryr mig om flickorna i fångenskap. Filosofiska dikussioner hjälper inte dem. Många som ägnar sig åt sådant har det bra ställt och kan kosta på sig samhällsteoretiska diskussioner, säger Oby Ezekwesili bestämt.

Child 10-priset är grundat av företagsledaren Sophie Stenbeck och Sara Damberg, grundare av antimobbningsorgansationen Friends och Reach for Change och ges till personer som arbetar mot människohandel och för barns rättigheter.

De tio pristagarna är:

Oby Ezekwesili – #BringBackOurGirls

Sunita Danuwar – Shakti samuha som är den första organisationen i Nepal som drivs av för detta trafickinoffer. De jobbar förebyggande, med rehabilitering och med att utbilda nyckelpersoner i samhället. ”Vi förvandlade våra tårar till makt”, säger Sunita Danuwar.

Elena Timofeeva – Jewel girls, pionjär inom kampen mot trafficking i Ryssland.

Olga Kolpakova – Galaxy fund, Ryssland. Riktar sig till unga som lever ett tufft liv och erbjuder dem ett aktivt liv och socialt nätverk för att förebygga trafficking.

Mikhail Krivnos – Raoul/Rabota – i , Ryssland stöttar barn från barnhem att ta examen.

James Kofi Annan – James utnyttjades som sexslav från sex års ålder. I dag arbetar han för att barn ska slippa behöva gå igenom samma sak som han själv.

Sebastian Marot – Friends international; kambodja. Organisationen hjälper marginaliserade barn och deras familjer till en bättre framtid.

Brian Willis – Global health promise, USA. Arbetar med att motverka trafficking och med prostituerade kvinnor och deras barn.

Trudy Novicki – Kristi house, USA är ett barnrättscenter i Florida som erbjuder en helande omgivning för barn som fallit offer för sexuellt utnyttjande.

Rachel Lloyd – kämpar emot sexuell expolatering av barn genom att stärka unga kvinnor i deras arbtet mot trafficking. 

Källa: dn.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappade nigerianska skolflickor

Mer i ämnet