Just i år förväntas demonstrationerna på årsdagen bli extra stora – och hundratusentals väntas visa sitt missnöje. Hongkongborna är oroliga och ilskna över regimens tidigare uttalanden om att Kina vill utöka sin makt i området. Den brittiska kolonin Hongkong blev en del av Kina år 1997.
Kina har lovat att Hongkongarna ska få behålla sina friheter och rättigheter men många är rädda för att regimen inte ska hålla sitt löfte. Hongkong har självstyre och invånarna där har fler friheter än kineserna på fastlandet.
Folket vill ha mer demokrati
I söndags deltog invånarna i Hongkong i en informell folkomröstning om sättet på vilket valet av deras nästa ledare ordnas år 2017. Valdeltagandet var större än väntat och mer än 700.000 Hongkongbor visade att de vill få rätt att välja sin nästa ledare. Och att valet av denne måste vara genuint demokratiskt.
Kina har fördömt folkomröstningen och förklarat att den är olaglig. Det är ännu oklart hur ledaren kommer att väljas. Ledningen i både Kina och Hongkong vill låta en särskild kommitté utnämna kandidaterna. Hongkongborna befarar att bara kandidater som godkänns av Kina tillåts att ställa upp i valet.
Spänt läge
Förutom rösträtten är Hongkongborna angelägna att deras fria press- och yttrandefrihet fortsätter att gälla som förut. Även ekonomin i Hongkong ger upphov till oro eftersom den är starkt anknuten till Kina. Hongkong har sina egna lagar men invånarna är rädda för Kinas påverkan också till dem.
Den politiska atmosfären väntas nu fortsätta att vara spänd. Vissa grupper planerar att protesterna i Hongkongs finanscentrum hela natten.