Professorn: ”Hongkongbornas frihet håller på att gröpas ur”

Uppdaterad
Publicerad

Frågan som har fått demonstranter och polis att drabba samman de senaste dagarna gäller införandet av ett utlämningsavtal mellan Hongkong och Fastlandskina. Enligt professorn Johan Lagerkvist kan avtalet få stora konsekvenser för de friheter Hongkongborna hittills har haft.

– Det är oerhört allvarligt och kan leda till att Kina kan komma med helt uppdiktade anklagelser och godtyckligt fängsla folk, säger han till SVT Nyheter.

De senaste dagarna har uppskattningsvis en halv miljon Hongkongbor gått ut för att demonstrera mot det nya lagförslaget om att införa ett utlämningsavtal mellan det speciella territoriet och Kina. Men trots den stora uppslutningen och trots att demonstranterna verkar fast beslutna om att fortsätta ser det inte ljust ut för dem, menar Johan Lagerkvist, professor i Kina, språk och kultur vid Stockholms universitet.

– Det har under en lång tid pågått en urholkning av de särskilda rättigheter som Hongkong har haft. Kina har jobbat med att påverka eliten, köpt in sig i media, stöttat dem som står för klassiskt kinesiska värderingar och påverkat opinionsbildningen, säger Johan Lagerkvist till SVT Nyheter.

Protesterna i Hongkong

Eget rättssystem i 50 år

När Hongkong lämnades över av Storbritannien till Kina 1997 gjordes det med löftet om att mångmiljonstaden bland annat skulle få ha ett eget rättssystem i 50 år. Men redan år 2003 försökte regeringen i Peking göra ett tillägg i Hongkongs grundlag för att göra det möjligt att straffa personer som sysslar med konspiratorisk verksamhet mot Kina. Demonstrationerna då drog en halv miljon och förslaget stoppades.

Att utlämningsavtalet har blivit aktuellt igen beror på ett mord i Taiwan där en man från Hongkong misstänks men inte kan lämnas ut. Retoriken som används är att avtalet skulle vara bra för Hongkongborna för att man inte ska skydda brottslingar.

– Kina vill få det att se ut som om det är Hongkong själva som beslutar om detta, men Hongkong är inte helt demokratiskt. Om de styrande går folket till mötes så kommer de att avsättas, så även om demonstrationerna ökar så finns ingen stor chans för dem.

”Skulle leda till större självcensur”

Enligt Johan Lagerkvist skulle ett utlämningsavtal om det klubbas igenom att leda till stora inskränkningar i yttrandefriheten i Hongkong.

– Det skulle leda till ännu större självcensur, absolut. Det finns redan en press på redaktörer, forskare och studenter att inte skriva om vissa saker och det skulle öka. Det har redan skett urholkning av akademisk frihet och perssfrihet. Nästa grej kan bli mötesfriheten, att folk inte törs protestera.

Trots uttalanden från Storbritannien, USA och EU tror inte Johan Lagerkvist att Kina kommer låta sig påverkas.

”Hongkong kommer inte vara mer rättsäkert än resten av Kina”

– Maktförhållandena har ändrats så mycket så de kommer inte lyssna på britterna som piper. Det finns inget i överenskommelsen med Storbritannien som kan hindra det här så Hongkongborna är ensamma i detta.

Kan det här påverka oss i omvärlden på något sätt också?

– Jag tror att affärsmän som reser till Hongkong kommer att fundera över om det är ett territorium som är helt säkert. Om man är anställd av en organisation eller fackförening eller kommer från ett land som har en konflikt med Kina, som till exempel Kanada. Det finns inget som säger att Hongkong kommer att vara mer rättsäkert än resten av Kina i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet