• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Hopp om demokrati i Tunisien

Uppdaterad
Publicerad

För andra gången sedan diktatorn Ben Ali störtades röstar tunisierna i ett fritt val. Denna gång är konstitutionen omskriven – och demokrati inom räckhåll.

Wahid Zamely, 57, står först i kö för att rösta i det välbärgade området Soukra i huvudstaden Tunis.

– Jag kände mig alltid ledsen när jag såg att människor i andra länder röstade i fria val och vi inte kunde göra det, säger han till Reuters.

– Nu har vi chansen och friheten att göra det och jag hoppas att vi kommer att få full demokrati och frihet.

Hela den arabiska våren började i Tunisien 2011 och sedan dess har landet varit på en vinglig resa mot demokrati.

Den nya konstitutionen antogs tidigare i år efter att politikerna lyckats ta sig igenom en kris som kunde ha satt stopp för demokratiprocessen.

Resultat på onsdag

Nu handlar politiken om jobbskapande, ekonomi och den lågintensiva konflikten med våldsamma islamiströrelser – till skillnad från under det första valet 2011 då frågan om islam stod i centrum.

Under söndagen kan omkring fem miljoner röstberättigade tunisier påverka hur deras land ska styras de kommande åren, skriver BBC. Farhågorna har varit många om att islamister ska störa valet men bara fem vallokaler behövde hållas stängda av säkerhetsskäl, enligt Reuters.

Resultatet väntas på onsdag.

Fakta: Tunisiska valet i siffror

 * 217 parlamentsledamöter ska representera tunisierna och utse en premiärminister. Mest troligt är att regeringen blir en koalition. Islamistpartiet Ennahda och rivaliserande liberala Nidaa Tounes spås få många röster.

 * 5 miljoner tunisier är röstberättigade.

 * Omkring 800 internationella och över 10 000 nationella observatörer övervakar valet.

 * Över 50 000 säkerhetsanställda och nästan 20 000 soldater väntas vara i tjänst för att säkerställa lugn och ordning.

Källor: Reuters, BBC (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.