• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sherita Smith arbetar ideellt för att få Detroit på fötter igen

Hoppet växer i konkursstaden Detroit

Uppdaterad
Publicerad

I juli förra året gick den amerikanska staden Detroit i konkurs. Skulderna på närmare 20 miljarder dollar blev ohanterliga. Ett år senare, står staden fortfarande inför enorma utmaningar. Men hos många har nu hopplöshet ersatts av hoppfullhet.

Sherita Smith är en av dem som hoppas och tror på Detroit. Hon växte upp i den östra delen av staden. Den del som i dag är värst drabbad av utflyttning, sociala problem och övergivna hus. När Sherita Smith gifte sig och skaffade familj gjorde hon som många andra och flyttade till en förort. Nu är hon tillbaka i samma kvarter som hon växte upp.

– Jag känner en djup kärlek för Detroit och ville inte stå på utsidan och titta in. Jag ville vara en del i lösningen av stadens problem och arbeta för en förändring och det betydde att jag behövde flytta tillbaka, säger Sherita Smith.

Ett år sen konkursen

Den 18 juli i fjol var en ödesmättad dag för Detroit. Då ansökte staden om att få gå i konkurs. Man kunde inte längre hantera skulderna på närmare 20 miljarder dollar. Än är den juridiska processen inte helt klar. Men June Lee, som är stabschef i Wayne County, dit Detroit hör, anser att läget ser betydligt ljusare ut i dag än för ett år sedan.

– Staden har genomgått stora förändringar efter allvarliga fall av korruption, skandaler och finansiell kris. Konkursen har naturligtvis varit av historiska proportioner. Men jag tror att nu när den politiska ledningen har tagit tag i problemen kommer vi kunna börja från början. Det finns mycket hopp inför framtiden nu, säger June Lee.

Tro på framtiden

Många som SVT Nyheter pratat med i Detroit säger att det finns mer tro på framtiden nu. Men det finns också konkreta förbättringar som skett under det senaste året. George Galster, professor i stadsplanering vid Wayne state university i Detroit kan ge flera exempel.

– Det har skett förbättringar i gatubelysning i parkerna, och det har tagits beslut att riva omkring 60.000 övergivna hus. Jag anser att det finns en optimism inom flera områden som vi inte såg för ett år sedan, säger Galster.

Var den rikaste staden

Detroit var en gång den per capita rikaste staden i USA. Hur kunde allt gå så fel? De flesta experter är ense om att det var flera faktorer som tillsammans förstärkte varandra. Detroit var under början av 1900-talet bilindustrins huvudstad. Men på 1970-talet fick Ford, Chrysler och General Motors konkurrens, inte minst från Japan. Detta gjorde att hundratusentals jobb försvann.

Den djupa segregationen i staden skapade också spänningar mellan vita och svarta, vilket ledde till allvarliga kravaller i slutet av 1960-talet. Spänningarna tillsammans med byggandet av villaförorter gjorde att många, framförallt vita, flyttade från staden, vilket urholkade skattebasen.  Staden hamnade i en negativ spiral och tappade mer än hälften av sin befolkning på några årtionden. Kvar finns i dag över 100.000 övergivna hus, en utbredd fattigdom och stora problem med droger och kriminalitet.

Utbildningssystem viktigast

Trots det dystra utgångsläget finns i dag flera organisationer och föreningar som arbetar för utveckling och förändring i de olika stadsdelarna. Sherita Smith har engagerat sig i en organisation som heter Leap (Lower Eastside Action Plan), vars viktigaste uppgift är att försöka omvandla de stora markområden, där bostadshus tidigare stod, till något produktivt. Bland annat har stadsodling blivit allt mer vanligt. På många håll i Detroit kan man köpa grönsaker som odlats mitt i staden.

Att förbättra stadens utbildningssystem är det allra viktigaste, anser Sherita Smith. Men den höga arbetslösheten samt det faktum att närmare 40 procent av befolkningen i Detroit lever under fattigdomsstrecket är sådant som också måste åtgärdas snabbt, menar hon.

– Vi måste göra Detroit till en stad dit familjer vill flytta. Det finns ingen chans att vår stad kan överleva om vi inte börjar växa befolkningsmässigt. Jag tror att vi har det rätta ledarskapet på plats, både i regeringen och i staden för att göra det till verklighet. Jag tror på Detroit, säger Sherita Smith.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.