Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Framsteg i förhandlingarna, men Israel och Hamas står fortfarande långt ifrån varandra. Hur kommer det sig att parterna ännu inte har lyckats nå en överenskommelse? Hör en analys av SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid i videon. Foto: BASHAR TALEB

Hoppfull Blinken reser till Israel – samtidigt väntar nya samtal om vapenvila i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Antony Blinken begav sig på söndagen till Mellanöstern för att försöka ”slutföra” förhandlingarna om vapenvila. Men fortfarande ser chanserna till en överenskommelse oklara ut.

I veckan har samtal om ett avtal om vapenvila förts i Qatars huvudstad Doha.

De två dagar långa, trevande samtalen avrundades på fredagen, då USA ska ha presenterat ett förslag som enligt de tre medlarländerna – Egypten, Qatar och USA – täpper till de sista återstående luckorna.

Krig mellan Israel och Hamas

Men inget tycks vara säkert, åtminstone utåt sett.

”Vi kanske har något”

Efter den sista samtalsrundan sa president Joe Biden till reportrar i Vita huset att han är allt mer optimistisk och att ”vi är närmare (en uppgörelse) än vad vi hittills varit”.

– Jag vill inte jinxa någonting... vi kanske har något, men vi är inte där än.

Israeliska förhandlare uttrycker en ”försiktig optimism” medan terrorstämplade Hamas hittills inte har deltagit direkt i samtalen, och avfärdar det man menar är ”nya” israeliska villkor. En talesperson för Hamas har sagt, bland annat till BBC, att medlarna ”säljer illusioner”.

Alltmedan det dödliga våldet fortsätter på Gazaremsan har medlarsamtalen pausats till efter helgen. Samtidigt reser USA:s utrikesminister Antony Blinken nu till regionen för diplomatiska samtal. Han ska försöka ”slutföra ett avtal om eldupphör och frigivning av gisslan och tillfångatagna genom det överbryggande förslaget”, enligt ett uttalande från det amerikanska utrikesdepartementet.

Möte med Netanyahu

En israelisk delegation kommer att resa till Kairo under söndagen för vidare samtal, rapporterar nyhetsbyrån AP. Blinken väntas träffa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på måndag.

Netanyahu har tidigare krävt att en fortsatt israelisk närvaro längs gränsen mellan Gaza och Egypten samt att en linje som delar Gaza där israeliska styrkor kan operera ska vara en del av avtalet, något Hamas avvisat.

Källor till tv-kanalen Keshet 12 uppger dock att dessa krav inte finns med i USA:s nya förslag, skriver Times of Israel.

”Det finns hopp om att de hårda påtryckningarna på Hamas från USA och medlarna kommer att leda till att deras motstånd mot det amerikanska förslaget försvinner, vilket potentiellt kan möjliggöra ett genombrott i förhandlingarna”, sa presidentkansliet i ett uttalande på lördagen.

Över 40 000 palestinier har hittills dödats i Gaza, enligt siffror från områdets Hamaskontrollerade hälsomyndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet