Den norska tingsrätten gav Breivik delvis rätt i en domen som kom våren 2016. Man ansåg då att Breiviks rättigheter hade kränkts i fängelset och bland annat att de över 800 kroppsvisitationer/nakenkontroller som gjorts på Breivik under hans år i häkte och fängelse, stred mot hans mänskliga rättigheter. Den domen rivs i dag upp av hovrätten. I den nya domen anser rätten att det inte är klarlagt att Breivik har tagit skada av isoleringen i fängelset. Men samtidigt säger man att han bör få fler sociala kontakter i framtiden i form av till exempel medfångar.
Breivik hävdade i tingsrätten att hans privatliv kränks enligt artikel 8 i Europakonventionen och att hans korrespondens i brevform kontrolleras och censureras för hårt. Där gav tingsrätten den norska staten rätt, vilket nu fastställs av hovrätten.
Breivik har stämt staten enligt två artiklar i Europakonventionen, artikel 3 som rör kränkande behandling, tortyr och brott mot hans mänskliga rättigheter i fängelset samt artikel 8 som rör kränkning av hans privatliv och korrespondens. Hovrätten, som i Norge kallas Lagmansrätten, har nu alltså tagit ställning för norska staten i båda dessa fall.
Breivik överklagar till Högsta domstolen
Breiviks advokat Öystein Storrvik säger att man kommer att överklaga domen men menar samtidigt att båda domarna är välskrivna.
– Det är riktigt att Lagmansrätten river upp tingsrättens dom men det står även att han varit isolerad i fem och ett halvt år och att man måste komma på ett sätt att bryta isoleringen. De menar att han måste få kontakt med fler människor på sikt, säger Storrvik till NRK.
Väljer Högsta domstolen att inte ta upp Breiviks fall, kommer Breivik vända sig mot Europadomstolen för att få sin sak prövad, uppger Storrvik.
Efter tingsrättsdomen förra året har Breiviks isolering i fängelset minskat något. Han behöver inte längre prata med sin advokat Öystein Storrvik genom en glasruta, utan nu skiljer ett galler dem emellan vid deras möten.
Anhöriga lättade
– Det här var skönt att höra. Nu är jag väldigt, väldigt lättad, säger Lisbeth Røyneland, som förlorade sin dotter på Utøya och leder en nationell stödgrupp för offrens anhöriga, till NTB.
Hon hade fruktat att Breivik skulle få rätt, även i lagmannsrätten, men är beredd på att rättsprocessen kan fortsätta.
Breivik hävdade under hovrättsförhandlingen, som pågick under januari 2017, att han måste få rätt att få fler besökare och att färre brev censureras. Terroristen anser att han måste få skriva brev till meningsfränder och även få fler besök på fängelset. Nu träffar han bara personal på fängelset, en professionell besöksperson och sin advokat. Han anser också att det är en mänsklig rättighet att skaffa familj och han vill därför på sikt träffa en kvinna att gifta sig med och eventuellt skaffa barn.
Oro för uppmaning till terrordåd
Staten menade å andra sidan att det finns stora risker i att Breivik får skriva brev till meningsfränder och att han då försöker uppmana till ytterligare terrordåd. De menar även att det svårt att låta honom få besök av vem som helst eftersom han kan också då uppmana dem till terrorhandlingar. Det anser hovrätten i dagens dom att det stämmer och bibehåller fängelset stränga kontroll över Breiviks korrespondens.
– Det är samma mörka och manipulerande Breivik vi ser här. Det här är samma man som kan skjuta ungdomar i ryggen, och när de ligger skadade och ber för sitt liv, går han fram och skjuter dem i ansiktet, sade regeringens advokat Fredrik Sejersted, under rättegången, enligt NTB.
Staten menar också att de även skyddar Breivik inne på fängelset eftersom många önskar livet ur honom. Under rättegången menade regeringens företrädare att Anders Behring Breivik inte bryr sig om hur han behandlas i fängelset utan att han bara söker uppmärksamhet.
Fakta Anders Behring Breivik
- Anders Behring Breivik har efter domen 2012 suttit isolerad i fängelset. Först på Ila-anstalten utanför Oslo och de senaste åren på högsäkerhets-anstalten i Skien ca 15 mil söder om Oslo.
- På förmiddagen den 22 juli 2011 åkte han till regeringskvarteren i Oslo i en skåpbil lastad med en bomb gjord av konstgödsel. Den bomben dödade 8 personer och flera skadades allvarligt samtidigt som ett helt kvarter förstördes vid detonationen.
- Han åkte därefter ut till ön Utöya där arbeiderpartiets ungdomsavdelning hade sitt årliga sommafirande. Utklädd till polis låtsades han vara där på grund av attentatet i Oslo och lyckades ta sig över till ön.
- Väl på ön började han besinninglöst skjuta de människor han stöter på. De flesta han dödar är ungdomar i tonåren. Totalt dödar han 69 människor på ön den dagen och flera av de som överlevde har fortfarande allvarliga skador efter attacken.