En sjukvårdare i Gaza bär ett barn genom ett flyktingläger med tält på båda sidor. Sandig mark syns mellan tälten, där flera personer är synliga i bakgrunden. Atmosfären tyder på en situation med humanitärt stöd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mitt liv hade en mening förut – nu har jag och mina barn förlorat livslusten”, säger ambulanssjukvårdaren Maha Wafi. Foto: SVT

Humanitär katastrof efter ett år av brinnande krig i Gaza: ”Apokalyptisk”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet dödade kvinnor och barn under det senaste året i Gaza är större än under motsvarande period i någon annan konflikt under de senaste två decennierna, enligt en ny rapport från Oxfam.

Den 7 oktober attackerade terrororganisationen Hamas Israel. Vilket blev startskottet för det nu fullskaliga kriget mellan Israel och Hamas. Ett år har nu gått, och den humanitära situationen blir allt värre.

– Situationen är absolut förfärlig, säger Jonathan Crickx kommunikationschef på Unicef Palestine.

Under terrororganisationen Hamas terrorattacker den 7 oktober 2023 dödades 1 195 israeler och 251 togs som gisslan. Ett 100-tal av dem bedöms fortfarande vara fångar i Gaza.

De israeliska styrkorna gick strax därefter in på Hamas-kontrollerat territorium – i Gaza har intensiva strider och bombningar pågått dagligen sedan dess.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer än 41 500 palestinier uppges ha dödats av israeliska styrkor och långt fler skadats – varav många icke-stridande. Det ska handla om minst 6 000 kvinnor och 11 000 barn, enligt Oxfam.

Jonathan Crickx är kommunikationschef på Unicef Palestine. När han besökte Gaza för tre veckor sedan möttes han av en humanitär kris.

– Situationen är absolut förfärlig efter 12 månader av bombningar och räder. När jag var där senast såg jag förödelsen, var man än såg var det apokalyptiskt, säger han.

Färre leveranser

Det råder akut brist på elektricitet, dricksvatten, mat och vatten för rengöring på hela landremsan. Leveranser från hjälporganisationer har svårt att nå fram.

– Det är svårt både att komma in och att ta sig runt i Gaza. I augusti var det 125 lastbilar och i september var det 50, säger Crickx.

Tidigare har förnödenheter nått Gaza via båt, men den piren som användes då är inte fungerande nu. Att släppa varor via luften visade sig vara en stor säkerhetsrisk och inte heller särskilt effektivt, enligt Jonathan Crickx.

– Det humanitära samfundet har hela tiden varit överens om att det mest effektiva sättet att få in hjälpen till Gaza är via bilvägarna.

Majoritet på flykt

Den israeliska militären har under året utfärdat en mängd evakueringsorder för boende i stridsdrabbade områden. Enligt FN har ungefär 88,5 procent av Gaza evakuerats sedan den 7 oktober i fjol.

– Evakueringsorderna har påverkat 1,9 miljoner, hälften är barn, många som jag mötte i Gaza har fått fly två, tre, ibland fyra gånger. Då flyr man med kläderna man har på sig och kanske ett par handväskor. Många som har blivit evakuerade flera gånger har ingenting kvar, säger Jonathan Crickx.

– Innan den 7 oktober förra året var situationen inte perfekt, men det var betydligt bättre än den är nu. Innan det fanns fungerande sjukhus, utbildning, skolorna användes inte som flyktingboenden, de användes för att skapa hopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet