Bildmontage: Hund och vägglöss

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när hunden Ceco sniffar upp vägglöss på flygplatsen i Incheons internationella flygplats i Sydkorea. Foto: Reuters

Hunden Ceco sniffar upp vägglöss efter OS

Publicerad

I fjol kom rapporter om att Paris invaderats av vägglöss – knappt ett år innan staden skulle stå värd för OS. Nu när OS är över och idrottare återvänder hem, så har man i Sydkorea tagit hjälp av hunden Ceco för att undvika insektskris.

Hunden Ceco, en tvåårig Beagle, är den första och enda hunden i Sydkorea som kan lokalisera vägglöss. Han har tränats för att känna lukten av lössen redan när en liten del av dragkedjan på en resväska är öppen.

Ceco började arbeta på Incheons internationella flygplats i Sydkorea den 9 augusti när flera idrottare återvände efter OS i Paris. Enligt landets regering ska han arbeta fram till 8 september.

OS i Paris 2024

– Nyligen hölls ett internationellt idrottsevenemang i Paris under högsommaren när det var semestertider. Därför kommer antalet vägglöss som flyter in i vårt land sannolikt öka. I linje med detta inleddes en kampanj för att proaktivt förhindra vägglöss, säger Kim Min-Su, forskare på Cesco och ansvarig utvecklare.

Se när hunden Ceco sniffar upp vägglöss i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet