En kvinna tänder ett ljus för de två mördade skandinaviska turisterna. Foto: Fanny Hedenmo

Morden på de skandinaviska turisterna skakar Marocko

Uppdaterad
Publicerad

Det misstänkta terrordådet i bergsbyn Imlil, där en norsk och en dansk kvinna hittades mördade, har skakat Marocko. Under lördagskvällen anordnades minnesceremonier på flera platser i landet.

Utanför Danmarks ambassad i Rabat vajar den danska flaggan på halv stång. Framför grindarna står ett par hundra människor tysta, många med tårar i ögonen. ”Förlåt” står det på skyltarna som sträcker sig mot skyn, bredvid bilder på de mördade kvinnornas leende ansikten.

På Place Jemaa el-Fna i Marrakesh anordnades en liknande ceremoni under lördagskvällen.

Kvinnor mördade i Marocko

En äldre kvinna hemmahörande i Rabat håller armen om sitt barnbarn.

– Vi är chockade, arga, ledsna och förtvivlade. Jag känner en maktlöshet, jag önskar att jag personligen hade kunnat skydda de två unga flickorna. De hade kunnat vara mina döttrar! Vi bär känslan att det kunde ha varit vem som helst, enligt dessa barbarer lever även vi marockaner som otrogna, säger kvinnan, som inte vill uppge sitt namn.

Bredvid henne står hennes son, en man i fyrtioårsåldern. Han skakar på huvudet.

– Det här är inte islam. Jag hoppas att folk vet det, de har ingenting med islam att göra, säger han.

Ambassadören: “Djupt rörd”

Under veckan som gått har sociala medier fyllts av meddelanden från marockaner som uttrycker sina sympatier för det danska och norska folket, och för offrens familjer.

Många har valt att skicka fysiska brev till den norska och danska ambassadören.

”Jag är djupt rörd över den enorma solidaritet som det marockanska folket visat oss under denna svåra vecka”, skriver den danska ambassadören i Marocko Nikolaj Harris i ett pressmeddelande.

Foto: Fanny Hedenmo

Terrordåd ovanliga i Marocko

13 personer har gripits i samband med det misstänkta terrordådet i Imlil den 17 december. De hålls häktade i Salé, ett par kilometer utanför Rabat. I en video, som tros ha spelats in veckan innan mordet, ses fyra av de män som misstänks ha utfört dubbelmordet sitta framför en svart flagga och svära trohet till Islamiska statens ledare, Abu Bakr Al-Bagdadi.

Dådet har chockat Marocko, eftersom terrordåd är ovanliga här. Sedan 2000-talet har landet erfarit två terroristattacker – 2003 skedde en rad bombdåd i Casablanca som dödade 33 människor, och 2011 sprängdes en bomb på ett kafé i Marrakesh, med 17 dödsfall som följd.

Sedan dess har Marocko antagit en ny, hårdare antiterrorlagstiftning. Den marockanska underrättelsetjänsten BCIJ har uppgett att de upplöst minst 20 terrorceller och terrornätverk i landet under 2018.

Förhöjd terrorrisk i landet

Den 9 november i år gick det marockanska inrikesministeriet ut med en varning om att det fanns en förhöjd terrorrisk i landet. Anledningen var återvändare från IS-territorium i Irak och Syrien, men också att de IS-sympatisörer som avtjänat kortare straff i marockanskt fängelse hade börjat släppas på fri fot under det senaste året.

Enligt marockanska myndigheters uppskattningar har drygt 1 600 människor rest från Marocko för att ansluta sig till IS sedan 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnor mördade i Marocko

Mer i ämnet