Till vänster syns en nära bild av en näbbmusliknande mullvad med en mjuk, brun päls och korta klor som hålls i en hand. Till höger finns en färgglad krokodilsalamander med en svart kropp och lever färgglada, röda och vita prickar, omgiven av mossa och träden i sin naturliga miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En igelkott utan taggar, en krokodilsalamander och en helt okänd orkidé – här är några av de nya arter som upptäckts längs Mekongfloden. Foto: Bui, Okabe & Motokawa/T. Ziegler

Hundratals nya arter upptäckta – många hotas redan av utrotning

Publicerad

Mekongfloden i Sydostasien beskrivs ofta som ett av världens artrikaste områden. Bara de senaste åren har hundratals nya djur och växter upptäckts i regionen – men utan rätt åtgärder riskerar de snart att vara ett minne blott, varnar WWF.

En ”vampyrigelkott” utan taggar – och en mullvad som bara väger åtta gram. Det är två av de 234 nya arter som de senaste åren upptäckts längs Mekongfloden, som rinner från Kina i norr till Vietnam i söder.

Men med nya arter kommer också nya problem. I en rapport som publiceras på måndagen konstaterar Världsnaturfonden WWF att många av de nyupptäckta arterna redan hotas av utrotning.

– Det är väldigt olika hur populationerna ser ut för de här arterna. Vi kan ta exemplet med dvärgpalmen som upptäcktes i Vietnam. Där har man bara sett 10 till 15 plantor på ett väldigt litet område, så den är redan akut hotad, säger Louise Carlsson, expert på biologisk mångfald vid WWF.

FN-möte avslutades i förtid

Problemet med utrotningshotade arter sträcker sig samtidigt längre än till de nyupptäckta. De senaste åren har larmen om utbredd artdöd duggat tätt.

Samtidigt har internationella samarbeten i frågan präglats av oenighet. Så sent som i november fick FN-toppmötet COP16 – som handlade om just biologisk mångfald – avslutas i förtid då parterna inte kunde komma överens.

– Om vi tar den globala bilden så går det inte så bra för den biologiska mångfalden just nu, säger Louise Carlsson.

Jakt, fiske och handel

För att gå till botten med problemen krävs åtgärder på flera områden, menar Carlsson. Till en början måste arternas livsmiljöer skyddas från människans utbredning, därtill gäller det att stoppa överexploateringen av själva arterna, förklarar hon.

– Det betyder att vi inte jagar dem, att vi inte fiskar för mycket, eller att vi inte handlar för mycket med de här arterna. Det är också väldigt viktigt, för det sker en stor handel med vilda djur och växter idag.

Viktigt även för människan

Att arterna finns kvar kan samtidigt ses som viktigare än någonsin. Det globala djur- och växtlivet är redan hårt ansatt av klimatförändringar – och utan dem försämras även människans möjligheter att leva kvar på planeten, förklarar hon.

– Alla arter kommer inte klara sig genom de här klimatförändringarna och då behöver man så stor variation som möjligt så att åtminstone några arter klarar sig, säger Carlsson.

– Alla arter har ju en viktig funktion och vi behöver fungerande ekosystem även för oss människor, för att vi ska kunna överleva. De gör att vi får allt från vatten till mediciner till byggmaterial. Det mesta vi nyttjar kommer ju faktiskt från naturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.