Person på översvämmad gata. Boende i Manila.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tyfon drabbar delar av Asien. Minst 13 döda i Filippinerna. Foto: Reuters

Hundratals skadade och över 20 döda efter tyfon i Sydostasien

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har dött och över 200 har skadats när tyfonen Gaemi dragit fram genom Taiwan. På Filippinerna har tyfonen orsakat 22 dödsfall.

Ovädret har orsakat stor förödelse med hårt regn och starka vindar, och tusentals personer har tvingats evakuera sina hem i Taiwan. Skolor, kontor och turistdestinationer över hela landet har även tvingats stänga, skriver AP.

Tidigt på torsdagsmorgonen hade tyfonen minskat något i styrka och rörde sig mot östra delarna av Kina.

”Vind och regn fortsätter att hota delar av Taiwan och öarna Penghu, Kinmen och Matsu”, uppger Taiwans vädermyndighet i ett uttalande.

600 000 har flytt i Filippinerna

På Filippinerna har tyfonen förstärkt landets säsongsbundna monsunregn, skriver AP. Det ska ha inträffat ett antal jordskred och översvämningar och 600 000 har tvingats fly, enligt en myndighet för katastrofer.

På torsdagen hade siffran för antalet döda stigit till 22 personer.

På den filippinska landsbygden försöker myndigheter leverera mat och hjälp så fort de kan, då folk kan ha varit utan mat i flera dagar, enligt landets president Ferdinand Marcos Jr.

I huvudstaden Manila har vissa, med anledning av vattenmängderna, tvingats fly upp på taken av sina bostäder och inväntar räddning, säger Armando Balilo på filippinska kustbevakningen.

Oljeskepp sjönk

I Manilabukten har ett skepp som fraktade 1,4 miljoner liter industriellt bränsle sjunkit. Den filippinska kustbevakningen oroar sig för att bränslet kan nå huvudstaden Manilas stränder, uppger de för BBC.

I södra Taiwan har även ett skepp kantrat. Det handlar om ett fraktskepp på 55 meter som stod dockad i södra Taiwan.

Nio personer i besättning, som ska ha befunnit sig på skeppet, saknas. De tros ha haft livvästar. Taiwans kustbevakning har inte kunnat utföra en räddningsinstans med anledning av tyfonen, skriver BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.