Demonstranter intar staden Lyons gator på tisdagen. Foto: LAURENT CIPRIANI/AP/TT

Hundratusentals protesterade mot fransk pensionsreform: ”Öka trycket”

Uppdaterad
Publicerad

Nya stora protester mot president Emmanuel Macrons pensionsreform genomfördes runt om i Frankrike på tisdagen. Men de drygt 750 000 demonstranterna var färre än vid den förra massprotesten.

Under tisdagen strejkade och demonstrerade 750 000 personer runtom i Frankrike mot mot de nya pensionsreformerna. I huvudstaden Paris stod både tunnelbanetrafik och en del järnvägstrafik stilla och flygavgångar ställdes in. På vissa håll stängde även skolor och varannan arbetare vid oljebolaget Total Energies raffinaderier lade ned arbetet.

Arrangören, fackföreningen CGT, uppger dock att antalet demonstranter snarare rörde sig om två miljoner.

Tredje gången

Det är tredje gången på några få veckor som fransmän strejkar och demonstrerar i protest mot den pensionsreform som president Emmanuel Macron är fast besluten att driva igenom.

De allra flesta protestmarscherna rapporteras ha gått relativt lugnt till, men i den västfranska staden Nantes drabbade demonstranter samman med polis, som använde tårgas för att skingra folkmassorna.

– Om regeringen fortsätter att vägra lyssna måste vi så klart öka trycket, säger han bland demonstranterna som samlats på Paris gator, säger Philippe Martinez, ordförande för vänsterradikala CGT.

Merparten negativa

Fler demonstrationer är planerade på lördag, men då har inga tågstrejker aviserats.

Macrons starkt ifrågasatta pensionsreform innebär att den franska pensionsåldern – som är en av Europas lägsta – höjs från 62 till 64 år och att fransmännen måste jobba fler år för att få full pension. Enligt mätningar är två tredjedelar av befolkningen skeptiska till ändringarna.

Vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon säger att det är dags att presidenten lyssnar på folket.

– Såvida han inte blivit fullständigt auktoritär så måste man bete sig resonligt i en demokrati, sade Mélenchon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.