En så kallad intersexuell person, en person som har det som numera kallas DSD (Disorder of Sex Development), är född med yttre könsdelar eller inre system som är både manliga och kvinnliga.
Detta är något som ofta behandlas medicinskt för att ge en mer entydig könstillhörighet och föräldrarna tvingas tidigt välja vilket kön barnet ska räknas till i framtiden.
Första europeiska landet
Tidigare har Australien, Indien, Nepal, Nya Zeeland, Pakistan och Sydafrika erkänt ett tredje juridiskt kön. Och nu blir alltså Tyskland det första europeiska land som låter föräldrarna avstå från att bestämma barnets kön vid oklarhet.
– Det handlar om att säkerställa barns rätt att själva få definiera sin könsidentitet och freda deras kroppar från oönskade ingrepp, säger Inti Chavez Perez som är sexualupplysare och expert i regeringens utredning om män och jämställdhet.
Tycker Sverige ska ta efter
I Tyskland finns ungefär 80.000 intersexuella personer/personer med DSD och i Sverige runt 6.000. Inti Chavez Perez tycker att Sverige ska ta efter Tysklands exempel:
– Sverige kommer självklart att följa efter, det är en fråga om tid, bara. Det vore väldigt bra att införa något liknande i Sverige och till och med gå steget längre. För transpersoner som varken är män eller kvinnor skulle ett tredje kön innebära ett underlättande för dem att få transvård men också att säkerställa att de kan få identitetshandlingar som passar ihop med deras könsidentitet.
”Skulle driva samhället mot kaos”
Men Elisabeth Sandlund på den kristna dagstidningen Dagen är helt emot den här typen av lagstiftning:
– Med mycket moderna metoder kan man fastställa att den här individen är till övervägande del man, eller till övervägande del kvinna, och så kan man välja att s.a.s. förstärka det, genom hormonbehandling och annat, istället för att hålla kvar de här barnen i ett tillstånd där de varken är det ena eller det andra, vilket jag tror är olyckligt.
– Om Sverige får den här lagstiftningen tror jag att vi driver vårt samhälle lite närmare kaos, säger Elisabeth Sandlund.