Kutte Jönsson, Malmö Högskola

”Slopa könsklasserna inom idrotten”

Uppdaterad
Publicerad

Idag inför Tyskland som första europeiska land ett tredje juridiskt kön. Nu ifrågasätts genusnormerna även inom idrotten. – Det bästa vore att slopa könsklasserna, säger Kutte Jönsson, doktor i praktisk filosofi.

Från och med idag tillåter Tyskland föräldrar till intersexuella barn att avstå ange kön i födelseregistret. Det innebär i praktiken att ett tredje juridiskt kön skapas.

– Förhoppningsvis lyfter det här frågan igen inom idrottsvärlden, säger Kutte Jönsson.

Han forskar hos Malmö Högskola kring etik och genusfrågor inom idrotten, och ser problem med den nuvarande könsuppdelningen inom sporten.

– Det blir diskriminerande, vilka har tillgång till tävlingarna? Överskridarna, de intersexuella, hamnar i kläm.

Semenya väckte uppmärksamhet

2009 stängde internationella friidrottsförbundet av sydafrikanska Caster Semenya, världsmästare på 800 meter, på grund av rykten om att hon skulle vara man. Först elva månader senare fick hon tävla igen, efter att en utredning visat att hon var kvinna. Avstängningen väckte stor uppmärksamhet och förbundet kritiserades hårt av flera aktiva för sitt uppträdande.

Kutte Jönsson menar att idrottsvärlden måste förbereda sig bättre för en problematik som kommer växa. När könsgränserna blir allt mer suddiga i samhället, hur ska sporten hantera sina traditionella uppdelningar?

”Ingen utopi”

Han nämner införandet av en tredje tävlingsklass som ett alternativ, men ännu hellre att könsklasserna slopas helt.

– Så är det ju redan inom ridsporten, där gör man inte skillnad på kvinnor och män. I vissa andra sporter är det högst märkligt att man delar upp könen – exempelvis skytte.

Men finns det inte vissa fysiska förutsättningar som gör det omöjligt för en man och kvinna på att tävla på samma villkor – inom exempelvis friidrott?

– Det är inte alls säkert. Det finns så många andra faktorer som kan ligga bakom det. Skillnaden kan lika gärna vara betingad av den historiska norm vi har kring könsrollerna. Det kan ha gjort att män utvecklat en annan fysik.

Är det realistiskt, att könsklasserna upplöses?

– Nej, inte på kort sikt. Men jag skulle inte vilja kalla det en utopi heller. Säg om 100 år så kommer förhoppningsvis idrottsvärlden ha förändrats på många sätt – även om det är en ganska trög institution.

Fakta

Intersexuella

Enligt föreningen INIS, en stödförening för intersexuella, finns det omkring 6.000 personer i Sverige som är intersexuella.

En intersexuell person är född med yttre könsdelar eller inre system som inte är bara manliga eller kvinnliga.

Vid födseln kan man inte avgöra en intersexuell persons kön. I medicinska sammanhang används ofta DSD, disorder of sex development, för företeelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.