Elektorerna är enligt lag förbundna i det flesta delstater att rösta precis som väljarna ville. Foto: SVT

I dag utser elektorerna Joe Biden till president

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen väljer USA formellt demokraten Joe Biden till sin 46:e president när de 538 elektorerna samlas för att rösta fram presidenten.

I helgen har tusentals demonstrerat till stöd för sittande president Donald Trump som fortsätter hävda att han vunnit stort över Biden.

– Elektorerna är i de flesta delstaterna förbundna att rösta precis som väljarna ville 3 november, säger Stefan Åsberg, SVT:s korrespondent i USA.

Enligt valresultatet väntas demokraternas kandidat Joe Biden få 306 elektorsröster, mot sittande president Donald Trumps 232. Även vicepresident Kamala Harris kommer att röstas fram på samma sätt.

Samtidigt fortsätter Trump hävda att han vann valet. På frågan om juristerna kunnat bevisa valfusk säger Donald Trump:

Presidentvalet i USA 2020

– Vi får aldrig chansen, för vi får hela tiden avslag.

Trots president Trumps påståenden och demonstrationerna kommer elektorsomröstningarna kunna genomföras utan problem, säger SVT:s korrespondent Stefan Åsberg.

– Omröstningen sker i delstaternas huvudstäder och elektorerna är ju förbundna i det flesta delstater att rösta precis som väljarna ville 3 november. Anledningen till att vi följer alla steg så noggrant är för att Donald Trump ännu inte har erkänt sig besegrad.

”Finns ingen rättslig grund”

I helgen uppstod oroligheter när demokrater och motdemonstranter möttes i Washington och på andra håll i USA. Demokraterna var ute för att stötta sin presidentkandidat och motdemonstranterna som tror att valfusk begåtts ville visa sitt stöd för Trump.

– 20 personer greps och fyra blev knivskurna. Det är ett fortsatt spänt läge på många platser. Texas har begärt att 20 miljoner röster ska underkännas i de avgörande delstaterna Pennsylvania, Wisconsin, Georgia och Michigan eftersom Texas menar att delstaterna förlängt tiderna för poströstning för mycket. Det har man framfört i en stämningsansökan till Högsta domstolen som klart och tydligt säger att det inte finns någon rättslig grund i den här stämningsansökan.

Vad är egentligen en elektor? Och varför finns de? Få svaren i videon nedan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet