Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se soporna som har format en ö i Guatemala. Foto: Reuters

I Guatemalas paradis-sjö: Sopor har format en ö

Publicerad

Tidigare var sjön Amatitlán i Guatemala en källa för dricksvatten, fiske och den lockade turister. I dag är sjön kraftigt förorenad. Sopor har till och med bildat en slags ö.

Vattnet som når den 12 kilometer långa sjön Amatitlán kommer bland annat från Guatemala City och för med sig stora mängder avloppsvatten och industriavfall. Dessutom flödar stora mängder sediment till sjön som gör att djupet minskar med 70 centimeter per år.

Nu har en lokal myndighet börjat att rena sjön och 5500 kubikmeter sopor har tagits upp ur sjön hittills under 2024. Men föroreningar fortsätter samtidigt att strömma till.

Sedan år 2006 har lagar införts som ska minska utsläppen till sjön, genom att omgivande platser fått bidrag till vattenreningsverk. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters har resurser istället gått till andra projekt, vilket lett till att sjöns återhämtning fördröjs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plast och miljö

Mer i ämnet