• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vänder på bilden av Afrika

Uppdaterad
Publicerad

En norsk hjälporganisation försöker få oss att se att läget i Afrika förändrats. En sydafrikansk kör sjunger för hjälp åt Norge, ”ett kylans helvete.”

Vår bild av Afrika är svält, krig, aids och diktatur. Sedan länge har bilderna av armod och nöd bränts in i våra näthinnor och blivit synonyma med en hel kontinent. Under tiden har stora delar av Afrika genomgått en radikal förändring. Medelklassen är på frammarsch på många håll, särskilt söder om Sahara.

Men bilderna av växande välstånd, ökande framtidstro och demokratisering, tillväxt och en vardag inte helt olik vår egen saknas nästan helt i västvärldens mediarapportering.

Det skapar en klyfta mellan oss och dem, det menar den norska bistånds-, och solidaritetsorganisationen SAIH, Studenternas och akademikernas Internationella Hjälpfond.

”Det är dags vi bryr oss”

Tillsammans med en grupp sydafrikanska studenter har de producerat en video som utmanar vår schablonbild av Afrika, videon har fått stort genomslag på nätet och i medier runtom i världen.

Greppet är lika enkelt som effektivt. Genom att hålla upp en spegel tvingas vi se våra egna fördomar. I videon är det norrmännen som är de utsatta, plågade av kyla, halka och iskalla vindar.

Som Live Aid

”I Norge fryser barnen” börjar sångnumret i videon; ”det är dags att vi bryr oss.” Artisterna är sydafrikanska studenter och hela formspråket är hämtat från Live Aid-galan på 80-talet för det svältdrabbade Afrikas horn.

Här är det de svarta, afrikanerna, som ikläder sig den roll vi själva normalt har: de välmående starka som räcker ut en hjälpande hand, i det här fallet med afrikansk värme.

Vår gängse bild spegelvänds och ifrågasätts. Verklighetens rollfördelning sker i ofta omedvetet och med de bästa syften, men bidrar bara till att skapa klyftor som förhindrar utveckling, det menar norske Erik Evans, en av upphovsmännen bakom videoprojektet.

”Africa for Norway” Se videon här!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.