Foto: SVT/TT

I dag avgörs om USA inför inreseförbud

Uppdaterad
Publicerad

Idag avgörs om president Trumps nya förslag till inreseförbud kommer att införas imorron eller stoppas igen. Domstolarna i Maryland och Hawaii har chansen att försöka stoppa förbudet under dagen idag. Stora demonstrationer väntas imorron om inreseförbudet träder i kraft. SVT Nyheters USA-korrespondent Carina Bergfeldt reder ut vad som gäller i den infekterade frågan.

Vad väntas hända idag?

– Domare i delstaterna Maryland och Hawaii fattar i dag beslut om det nya förslaget till inreseförbud fortfarande strider mot den amerikanska konstitutionen och om det i så fall bör stoppas.

Trumps inreseförbud

Vad talar för att de två domstolarna kommer att stoppa det nya förbudet?

– I det första förslaget från Trumpregeringen fanns en skrivning om att ”religiösa minoriteter” skulle prioriteras vid visumansökningar. Det tolkades som att kristna minoriteter skulle undantas. De länder förbudet gäller har en övervägande muslimsk befolkning. Den skrivningen kritiserades av domare i förra vändan och de kunde därmed stoppa förslaget.

Men i den nya lagen är den meningen borttagen. De två domstolarna kan dock hävda att det fortfarande saknas bevis för att de utpekade länderna har en extra farlig befolkning som kan hota USA:s säkerhet.

Vad händer om reseförbudet stoppas igen?

– Trumpregeringen kommer att överklaga. Det kan gå så långt som till sista instans, Högsta domstolen.

Varför är det en viktig fråga för president Trump?

– Han har lovat sina väljare att öka säkerheten. Han har starkt stöd bland sina anhängare i den här frågan.

Vilka är presidentens argument?

– Regeringen vill stoppa alla visumansökningar från sex länder under 90 dagar. Under den tiden ska reglerna och kontrollerna för de länderna ses över för att bli säkrare. Sedan får de 50 dagar på sig att införa nya regler. De ska kunna visa att de har god ID-kontroll och även att de delar underrättelseinformation med USA. Irak har förbättrat sin kontroll och har därför undantagits från det nya förbudet.

Är det inte rimligt att USA vill öka säkerheten och se över reglerna under en period?

– De flesta länder vill skydda sig mot terrorister och behöver se över sina säkerhetsföreskrifter.

Men det har inte utförts några terrorattacker i USA av medborgare från den sex utpekade länderna. Däremot finns det starka kopplingar till Saudiarabien och Pakistan när det gäller terrorattacken i USA den 11 september 2001 och de länderna omfattas inte av förbudet.

Vilka berörs av inreseförbudet om det införs i natt?

– Det gäller alla medborgare från Syrien, Iran, Somalia, Sudan, Libyen och Jemen. Men förbudet gäller inte människor som redan har visum och arbetstillstånd och det gäller inte flyktingar från Syrien som ska åka transit via USA till andra länder.

Vad planerar motståndarna till inreseförbudet att göra om det träder i kraft?

– Båda sidor är stridslystna. Motståndarna planerar stora demonstrationer redan i morron vid vissa flygplatser. Man har hållit kurser i civil olydnad via sociala medier. Förra gången spreds protesterna snabbt till ett tiotal stora flygplatser där tusentals människor demonstrerade och det blev långvariga  störningar i flygtrafiken.

Vilka argument har motståndarna till förbudet?

– Många av dem anser att förbudet bryter mot konstitutionen och alla människors lika värde. De restriktiva åtgärderna kan också öka riskerna för radikalisering och terrordåd.

Men det finns också många farhågor om att USA:s ekonomi drabbas. Turismen har redan gått ner och många företag oroar sig att de inte kommer att kunna få tag i den arbetskraft de behöver. I Silicon Valley är var tredje person född i ett annat land än USA. President Trump anser att det finns amerikaner som kan ta jobben i stället.

Bakgrund: Presidentordern om inreseförbud

  • Den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under ett dekret om regler för flyktingar och resenärer. Det omfattade ett inreseförbud för personer från sju i huvudsak muslimska länder – Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen – i 90 dygn. Inga USA-visa skulle utfärdas i länderna under den tiden.
  • Dessutom skulle allt flyktingmottagande i USA stoppas i 120 dygn, tills nya regler införts. Därefter var det tänkt att flyktingar som flyr undan ”religiöst förtryck” (kristna, enligt Trump själv) skulle prioriteras. Flyktingar från det krigshärjade Syrien skulle stoppas från inresa tills vidare, tills presidenten beslutar att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet.
  • Presidentdekretets syfte var, enligt Trump, att hålla islamistiska terrorister borta från USA.
  • Beslutet ledde till omfattande folkliga protester både i USA och utomlands, liksom från näringslivet och världsledare. Det kritiserades för att vara dels diskriminerande, dels ineffektivt. Den 4 februari stoppades det som konstitutionsvidrigt av James Robart, federal domare i Seattle.
  • Vita huset övervägde att överklaga till Högsta domstolen men valde att i stället arbeta fram ett nytt, mindre omfattande, dekret. Det presenterades den 6 mars. I den nya skrivningen är Irak undantaget från listan av länder med inreseförbud och undantag görs också för människor som redan har giltiga visa och andra tillstånd. Tills vidarestoppet för flyktingar från Syrien slopas också.
  • En annan skillnad är att den nya ordern inte träder i kraft omedelbart, utan först efter drygt en vecka, den 16 mars. Innan dess kommer den att prövas i domstol.

Källa: Amerikanska medier

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps inreseförbud

Mer i ämnet