Ilan var 23 år när han lockades in i en lägenhet i en förort till Paris 2006. Där blev han kvar i tre veckor och torterades svårt. Hans plågoandar hade lärt sig att judar är rika, en klassisk antisemitisk föreställning. Hans familj krävdes på över fyra miljoner kronor, pengar som familjen inte hade.
Mer än 70 år efter förintelsen växer antisemitismen igen i Europa. Förra året ökade antalet attentat mot judar i Frankrike med 74 procent. Tyskland rapporterade en ökning på 60 procent. Efter att en judisk gravplats i den franska gränsstaden Strasbourg nyligen förstördes uttalade sig den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu.
– Jag uppmanar ledarna för Frankrike och Europa att starkt ta ställning mot antisemitism. Det är en pest som hotar alla, inte bara oss.
Men även i Östeuropa växer antisemitismen. I Ungern pågår en kampanj från regeringen som demoniserar den judiske affärsmannen George Soros. Och i Polen säger 15 procent av befolkningen att de inte har en särskilt välvillig inställning till judar.
”Jag tror att många svenska judar är rädda”
I den största undersökningen som gjorts hittills i Europa av EU:s byrå för grundläggande rättigheter och som publicerades vid årsskiftet tillfrågades mer än 10 000 judar i 12 EU-länder, däribland Sverige. Resultatet är chockerande.
90 procent upplever att antisemitismen ökar i sina hemländer. 30 procent har blivit trakasserade. 34 procent undviker att gå till judiska tillställningar av säkerhetsskäl. Och 38 procent har funderat på att emigrera. Undersökningen har gjorts flera gånger och de senaste resultaten pekar på ett hårdare klimat.
Sverige är inget undantag. Något BBC uppmärksammade för några månader sedan. I en intervju säger Isak Reichel, generalsekreterare för judiska församlingen i Stockholm så här:
– Jag tror många svenska judar är rädda. De flesta visar inte att de är judar eller går runt med kippa. Om de har en Davidsstjärna runt halsen, så gömmer de den.
Uppmärksammats i Nordafrika
Antisemitismen finns både i höger- och vänsterextrema grupper. På senare tid har den också uppmärksammats i fattigare förorter till Europas storstäder bland invandrare från Nordafrika och Mellanöstern.
– I många arabländer har propaganda mot judar förts ut i decennier via statliga tv-kanaler och moskéer. Och judar får ofta stå till svars för Israels politik i konflikten med Palestina, säger Johannes Heuman, lektor vid högskolan i Jönköping, som forskat på nationalism i Frankrike.
Minnesträd höggs ner
En del av de som mördade Ilan Halimi i Paris hade sina rötter i Nordafrika, varifrån invandringen till Frankrike varit stor. När Ilan hittades var han svårt brännskadad och nästan inte kontaktbar. Hans liv gick inte att rädda.
På platsen där han dog växte ett träd till minne av honom. Ett träd som en gång grönskade, men som nu bara är en stubbe, efter ytterligare ett antisemitiskt attentat. För bara några veckor sedan höggs trädet ner.
– Jag måste säga, i regeringens namn, i presidentens namn, i Frankrikes namn, att vi sörjer minnet av Ilan Halimi. Precis som vi sörjde honom för 14 år sedan. Genom min närvaro, i republikens och regeringens namn, vill jag säga till varje enskild individ som gör ett religiöst val i detta land att de kommer att bli beskyddade, sa den franska inrikesministern Christophe Castaner, när han besökte platsen.
Antisemitismen i Europa och Sverige
Antisemitismen i Europa:
I den största undersökningen som gjorts hittills i Europa av EU:s byrå för grundläggande rättigheter och som publicerades vid årskiftet tillfrågades mer än 10 000 judar i 12 EU-länder däribland Sverige.
- 90 procent upplever att antisemitismen ökar i sina hemländer.
- 30 procent har blivit trakasserade.
- 34 procent undviker att gå till judiska tillställningar av säkerhetsskäl.
- 38 procent har funderat på att emigrera. Frankrike är det land där judar upplever att antisemitismen är som mest påtaglig. Nya siffror från franska myndigheter stödjer den bilden. Förra året ökade antisemitiska hatbrott med 74 procent. En siffra som chockat landet.
Antisemitismen i Sverige:
De svenska resultaten i undersökningen från EU:s byrå för grundläggande rättigheter: (Över 1.000 svenska judar svarade)
- 82 procent ansåg antisemitism som ett stort eller ett ganska stort problem
- 91 procent säger att det antisemitismen har ökat
- 35 procent undviker att bära judiska symboler
- 35 procent funderar på att flytta ifrån Sverige av säkerhetsskäl
Alla ovanstående variabler har ökat sen förra mätningen 2012.