Foto: SVT/TT

Uthyrningsboom slår ut kvartersliv i Rom

Uppdaterad
Publicerad

I Italien har allt fler privatpersoner börjat hyra ut lägenheter till turister. Det innebär stora förändringar för centrala stadsdelar i till exempel Rom, Florens och Venedig. Fastighetsmarknaden förändras, den lokala ekonomin slås ut och kvarterslivet dör.

Airbnb, bokningsplattformen där uthyrare och turister möts för att låna varandras hem eller hyra ut rum och lägenheter, hade några hundra italienska annonsörer 2009. Förra året var de 176.870 och utbudet är störst i Rom och Milano. I stadsdelen Celio intill Colosseum i Rom, är det enda som hörs ljudet av rullväskor.

– I mitt hus hyrs nu sex av åtta lägenheter ut till turister. Innan låg handdukar och lakan i drivor på svalarna. Nu verkar det som om det är proffs som städar och byter linne, säger amerikanskan Sarah Delaney som har bott i Rom i många år.

Friktion

Svart ekonomi

En undersökning som de italienska hotellägarnas organisation Federalberghi har gjort, visar att 57 procent av annonsörerna på Airbnb erbjuder mer än ett boende. Det tyder på att de som hyr ut ofta gör det som ett hotell och inte, som den ursprungliga tanken var, att låna varandras hem eller tjäna lite extra pengar.

Organisationen lyfter fram två extremfall där en person som kallar sig Daniel står bakom 527 olika lägenheter i olika städer och en viss Bettina 420 boenden. Detta är inte delningsekonomi utan svart ekonomi.

– Vi vill att traditionell ekonomi och delningsekonomi ska kunna leva sida vid sida. För Italien som till stor del lever på turism, är det här en viktig ny marknad, men den behöver regleras, säger Veronica Tentori, från det demokratiska partiet Partito Democratico, en av de parlamentsledamöter som har utarbetat en lag om delningsekonomi.

Städerna förändras

Svårare att komma åt, är hur framförallt uthyrningsplattformer bidrar till att förändra fastighetsmarknaden och därmed vardagslivet i turiststäderna.

– Priserna har fortfarande inte kommit upp till samma nivåer som före den ekonomiska krisen. Det gör att många avstår från att sälja och hyr ut till turister i stället, säger en presstalesman på fastighetsmäklarnas riksorganisation FIAIP.

Konsekvenserna är att utbudet av lägenheter till bofasta minskar och framförallt de centrala stadsdelarna byter skepnad. Turister som stannar en natt eller två behöver inte den service som en bofast vill ha. Små livsmedelsaffärer slås ut och ersätts med internationella stordistributionskedjor som lägger tonvikten på varor som turister efterfrågar: färdiglagad mat, smörgåsar, mineralvatten, öl och vin.

– Hårfrisörskan har inga kunder längre, frukt- och grönsaksmarknaden går på knäna. Kemtvätten har flyttat till ett annat kvarter och varje affär som stänger blir en souvenirbutik eller ett pizzahak för turister. Kvarteret dör, säger Stella Mancini som har en tidningskiosk i Celio.

Detta är de sociala aspekterna av ett fenomen som är svårt att begränsa.

”Mer konsumenter än resenärer”

Lubna Kahn driver ett hotell i Celio. Hon försöker möta konkurrensen från privat uthyrning genom att bibehålla atmosfären av gammaldags familjehotell och lägga tonvikten på personlig service. Hon tycker att det är tråkigt hur kvarteret har förändrats.

– Dagens turister är mer konsumenter än resenärer. Deras tid är knapp och de vill hinna med så mycket som möjligt, till ett så lågt pris som möjligt. Det leder till en sorts ”Disneyfiering” av Rom”, säger hon.

Här kan du se alla avsnitt av Friktion!

Om Friktion

I SVT:s utrikesprogram Friktion möter Sverige världen. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro. Tisdagar 20.30 i SVT2 och på SVT Play. Diskutera programmet i sociala medier #friktion #svtnyheter. Tisdagen 24 maj handlar Friktion om delningsekonomi. Tjänster som Uber och Airbnb lockar många, men väcker frågor. Är delningsekonomin en kassako för var och en – eller kapitalister i ny skepnad?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet