Stanna inne, tvätta händerna och sök vård om det behövs. Det var premiärminister Narendra Modis budskap till sina invånare när han meddelande att landet skulle stängas ner i 21 dagar i onsdags.
Men det är lättare sagt än gjort i ett land där 163 miljoner personer saknar tillgång till rent vatten och hälso- och sjukvården bara står för en procent av BNP.
”Ett helt unikt samarbete”
I en rapport som indiska myndigheter tagit fram skulle sjukvården behöva minst 38 miljoner andningsmasker och 6,2 miljoner uppsättningar av personlig skyddsutrustning för att möta behovet, rapporterar Reuters.
– Drygt 400 miljoner indier arbetar i en informell ekonomi, där ingår bland annat hushållsarbetare, fabriksanställda och småbrukare. De tillsammans med de hemlösa i landet utgör den grupp som är mest utsatta för viruset, säger Parul Sharma, människorättsjurist med fokus på Sydasien.
– Men det som är positivt är att problematiken med få vårdplatser och undermålig sanitet har kommit upp på regeringsnivå. Det hörs verkligen i debatten just nu, fortsätter hon.
Utöver sjukvården har de senaste dagarna kommit att handla mycket om samarbetet mellan regeringen och civilsamhället.
– Man ser nu ett nytt samspel mellan indiska ickestatliga organ och staten, som inte alls har fungerat innan. Det är helt unikt här, säger Sharma.
Ett klustersamhälle precis som Italien
Trots att den indiska regeringen har kritiserats gjorde de rätt när de valde att stänga ner landet, säger Parul Sharma. I ett så trångbott land med 1,3 miljarder människor hade smittan annars kunnat spridas utan hejd.
– Indien är ett klustersamhälle, likt italien. Man bor i generationsboende och man umgås i stora grupper. I genomsnitt bor det fem personer per hushåll och två tredjedelar lever i bostäder med två rum eller mindre. Regeringen hade inget annat val än att isolera invånarna.
I nuläget har Indien ett lågt antal bekräftade fall i förhållande till folkmängden. 873 personer har bekräftats smittade och 19 har dött.
– Att det är så få fall handlar främst om att det inte finns resurser att testa. Men det finns också forskare som menar att de höga temperaturerna i landet har bromsat in spridningen, säger Parul Sharma