ktivister protesterar mot regeringens beslut. Foto: TT

Indien snuvar fyra miljoner på medborgarskap

Publicerad

Fyra miljoner människor bosatta i den indiska delstaten Assam går miste om indiskt medborgarskap. Det står klart sedan myndigheterna i landet offentliggjort en omstridd medborgarlista, som väckt farhågor om att bengalisktalande muslimer kan komma att deporteras.

– Det är en historisk dag för Assam och Indien i stort. Vi har nått en milstolpe i och med publiceringen av det första utkastet till ett nationellt register över medborgare, säger den indiske folkbokföringschefen Shailesh, som bara använder ett namn.

De som inte finns med på listan har nu möjligheten till att överklaga och därmed få en chans att förvärva medborgarskap, enligt Shailesh. Många bedömare betraktar dock den utfästelsen som en chimär.

Indiens premiärminister Narendra Modis nationalistregering ser listan som ett led i kampen mot illegal invandring. En stor del av icke-hinduerna bosatta i Assam kom dock till Indien redan i början på 1970-talet, i samband med det bangladeshiska befrielsekriget. Människorättsgrupper har dragit paralleller till Myanmars (Burmas) behandling av den muslimska minoritetsgruppen rohingya.

Hindunationalismen är utbredd i Indien, och muslimer och andra minoritetsgrupper utsätts ofta för våld och förtryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.