Indiska läkare i dygnslång strejk efter brutal våldtäkt på kvinnlig läkare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här strejkar läkare i Indien efter att en läkarstudent våldtogs och mördades på ett sjukhus i Kolkata i Västbengalen där hon arbetade. Foto: Reuters

Indiska läkare i dygnslång strejk efter brutal våldtäkt på kvinnlig läkarstudent

Uppdaterad
Publicerad

En 31-årig läkarstudent våldtogs och mördades på ett sjukhus i staden Kolkata där hon arbetade. Händelsen har på nytt utlöst ilska över det sexuella våldet mot kvinnor i Indien. Läkare går under lördagen ut i en 24 timmar lång nationell strejk.

Indiens största sammanslutning av läkare, IMA, har utlyst en dygnslång strejk över hela landet under lördagen, med stopp för alla icke-nödvändiga operationer och ingrepp. Fler än en miljon läkare väntas ansluta sig, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Detta efter den brutala våldtäkten mot en kvinnlig läkarstudent i Kolkata i östra Indien i förra veckan.

Det var efter ett ansträngande 36-timmarspass på sjukhuset RG Kar som den 31-åriga kvinnan, i bristen på vilorum, tog sig till ett seminarierum för att vila. Morgonen därpå ska hennes kolleger ha hittat hennes halvnakna kropp, med omfattande skador, uppger BBC.

En man som uppges ha haft någon form av anställning på sjukhuset har gripits. Samtidigt har bristen på framsteg i brottsutredningen väckt kritik, enligt tv-kanalen.

Stora demonstrationer

Redan i måndags började vissa sjukhus strejka. Under onsdagen marscherade tiotusentals kvinnor på gatorna i delstaten och i andra indiska städer under parollen ”Reclaim the night” (Återta natten), med krav på rätten till självständighet och att få ”leva i frihet och utan rädsla”.

Även på fredagen marscherade tusentals människor på Kolkatas gator.

– Det känns som att hoppet har återvänt, sa demonstranten Sumita Datta, till nyhetsbyrån AFP.

Föräldrarna till till våldtäktsoffret har uttryckt sitt stöd till protesterna.

– Jag har förlorat min dotter, men jag har vunnit miljoner, sa pappan till reportrar på fredagen, rörd över den massiva uppslutningen.

Han uppmanade också människor att avstå från att namnge dottern samt respektera sin hennes minne genom att inte sprida foton av hennes kropp eller felaktig information, rapporterar Times of India.

– Vi sänder vår kärlek till alla demonstranter, sa kvinnans mamma.

Modi fördömer

Även våldsamma kravaller har utbrutit på olika håll.

IMA beskriver våldtäkten som ett ”brott av barbarisk omfattning på grund av bristen på säkra utrymmen för kvinnor”, rapporterar BBC.

Läkarföreningen har även gått ut med en lista med krav, på lagskärpning för att bättre skydda personal mot våld, öka säkerheten på sjukhus och skapa säkra utrymmen för återhämtning.

Indiens premiärminister Narendra Modi fördömer mäns våld mot kvinnor. Han efterlyser snabba utredningar och hårda straff, inklusive dödsstraff genom hängning, för de som begår ”demoniska handlingar”, rapporterar nyhetssajten Times Now.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.