EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson ligger bakom förslaget för att bekämpa övergreppsmaterial på nätet. Arkivbild. Foto: Petros Karadjias/AP/TT

Inget beslut om ”chat control” i EU

Uppdaterad
Publicerad

Oenigheten i EU tycks kvarstå om förslaget mot övergreppsmaterial på nätet. Frågan plockades bort i sista stund från torsdagens ambassadörsmöte i Bryssel, enligt en EU-källa.

EU-kommissionens så kallade CSAM-förslag har varit en het potatis ända sedan inrikeskommissionären Ylva Johansson lade fram det i maj 2022.

Hon ser det som nödvändigt för att få nätjättarna att agera mot spridningen av filmer och bilder där barn utsätts för sexuella övergrepp – förkortat CSAM på engelska. Kritikerna kallar förslaget för en "chat control" och anser att delar av åtgärderna är alltför drastiska och hotar både integritet och yttrandefrihet.

Bortplockat

EU-länderna har också haft vitt skilda åsikter om förslaget vilket lett till att behandlingen dragit ut på tiden.

Inte heller kring det kompromissförslag, framtaget av vårens ordförandeland Belgien, tycks det finnas enighet.

Belgarna hade hoppats på en uppgörelse på ambassadörsnivå under torsdagen, men enligt uppgifter till TT så ska CSAM-punkten ha plockats bort från dagordningen alldeles inför mötet.

När förslaget kan tas upp på nytt är oklart. Belgien har bara en dryg vecka kvar på sitt ordförandeskap i EU:s ministerråd – och har redan en fullspäckad agenda med andra frågor som ambassadörerna måste hantera.

Fortsätter i höst?

Sverige tillhör de länder som var villiga att stöda kompromissen redan på torsdagen. Fortfarande återstår dock mycket innan förslaget kan bli verklighet.

Om och när medlemsstaterna är överens måste även kompromissförhandlingar hållas med EU-parlamentet, som enades om sin syn på förslaget redan i vintras.

Parlamentet vill emellertid se en omfattande omskrivning av förslaget, vilket gör att förhandlingarna sannolikt drar ut på tiden – om de över huvud taget går att få i mål.

Fakta: EU-förslag mot övergrepp

CSAM är en förkortning för material som innehåller sexuella övergrepp på barn.

För att bekämpa sexuella övergrepp på nätet föreslog EU-kommissionen i maj 2022 ny lagstiftning som gör det obligatoriskt för förmedlare av nättjänster att göra riskbedömningar för att utröna risken att de utnyttjas av förövare. Nationella myndigheter kan sedan ge order om granskning av nättjänsterna och ge order om borttagande.

Eftersom behandlingen av förslaget har dragit ut på tiden har nuvarande regler om en frivillig granskning förlängts till år 2026 i väntan på en uppgörelse mellan EU:s medlemsländer och EU-parlamentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.