Inget Natobeslut på onsdagen – Turkiet uppges blockera förhandlingarna

Uppdaterad
Publicerad

Natoländerna skjuter upp beslutet om att inleda ansökningsprocessen för Sverige och Finland. Beskedet kom bara några timmar efter att ansökan skickats in.

Anledningen är att Turkiet stoppar förhandlingarna, uppger källor till flera medier.

När Natoländernas ambassadörer samlades under onsdagsmorgonen var målet att omedelbart behandla Sveriges och Finlands ansökan till Nato och därmed börja medlemskapsprocessen. Några timmar senare kom beskedet om att inträdesförhandlingarna inte kan inledas, utan skjuts fram.

Diplomatkällor uppger för den tyska tv-kanalen Deutsche Welle att Turkiet ”blockerat” förhandlingarna, vilket även bekräftas av en högt uppsatt turkisk tjänsteman som uttalar sig i Financial Times.

Sverige och Nato

– Vi säger inte att de inte kan bli medlemmar. Bara att vi måste vara på samma våglängd om vilka hot vi står inför. Vi vill nå en överenskommelse, och ju snabbare vi kan nå en överenskommelse desto snabbare kan medlemskapsdiskussionerna inledas, säger den turkiska källan. 

Källor: Eventuellt beslut nästa vecka

Natokällor uppgav tidigare i dag att beslutet om att inleda processen kan dröja till början av nästa vecka.

”Det måste tas hänsyn till alla medlemmars säkerhetsintressen. Vi är fast beslutna att arbeta igenom alla frågor och nå en snabb slutsats”, hälsar en Natokälla via mejl till finländska nyhetsbyrån STT efter mötets slut.

I ett tal under onsdagen sade Turkiets president Tayyip Erdogan att Sverige inte ska förvänta sig att Turkiet ska godkänna Sveriges Natoansökan utan att skicka tillbaka ”terrorister”.

Erdogan: Ge oss terroristerna

– Så ni ger oss inte terrorister tillbaka men ni ber oss om Natomedlemskap? Nato är en allians för säkerhet, en organisation för säkerhet. Därför kan vi inte säga ja till denna säkerhetsorganisation som berövas sin säkerhet.

Turkiet har tidigare framfört krav på att Sverige och Finland ska utlämna totalt 33 personer med påstådda kopplingar till PKK och den så kallade Gülenrörelsen.

Erdogan sa också att det inte är någon idé att Sverige och Finland skickar representanter till Turkiet för att försöka övertyga landet och att godkänna en Natoansökan.

Presidenten gav också en känga till Nato och menade att försvarsalliansen aldrig har stöttat Turkiet i dess kamp mot militanta kurdiska grupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet