Från och med tisdag måste utländska medborgare som inte bor i Sverige visa upp ett negativt covid-test vid inresa, oavsett om man är vaccinerad eller inte.
Beslutet togs av regeringen för en dryg vecka sedan med anledning av den ökade smittspridningen i Sverige, omikrons framfart och efter en hemställan från Folkhälsomyndigheten.
Även Danmark, Finland och Norge har nyligen infört skarpa inreseregler på grund av omikron. För de allra flesta vuxna resenärer – både vaccinerade som ovaccinerade – krävs ett negativt covid-19-test innan inresa.
Det finns dock vissa undantag inom Norden, bland annat för jobbpendlare, barn och genomresande (se mer i faktaruta).
Nyligen sjuka undantas
Det finns även speciella regler i Norge, Finland och Danmark för personer som insjuknat i covid-19 för max ett halvår sedan, om de kan uppvisa ett tidigare positivt test.
I Finland likställs ett sådant intyg med vaccinintyg och i Danmark slipper tidigare smittade undan det annars obligatoriska testkravet.
Enligt Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, finns en del forskningsstudier som talar för att de flesta har ett visst skydd mot återinfektion i upp emot sex månader efter insjuknande – sedan avtar det.
- Det är inte så att du har bra skydd i fem månader och sedan inget skydd, det sker gradvis och varierar bland annat med ålder, säger han.
Det finns även forskningsresultat som talar för att tidigare covidsjuka också har nytta av att vaccinera sig för att få bättre skydd mot covid-19, enligt Jan Albert.
”Viktigare med distansiering”
I Finland diskuterar man, utöver de skärpta inresereglerna, att helt slopa vaccinbevis inom landet då de inte anses ge ett säkert skydd mot omikron.
Jan Albert säger också att risken för genombrottsinfektion har ökat med omikron.
- Då kan man välja att ändra litegrann på reglerna kring vaccinpass. Det blir viktigare med åtgärder som distansering och liknande när varken vaccin och genomgången infektion ger riktigt lika bra skydd.
Övergripande regler – land för land
Sverige
Den 28 december börjar Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter gälla, som innebär att utländska medborgare över tolv år som inte är bosatta i Sverige ska uppvisa ett högst 48 timmar gammalt, negativt covidtest (antigentest eller PCR/NAAT-test) vid inresa.
Särskilda regler gäller för utländska medborgare som reser in till Sverige från tredje land samt arbetspendlare och studenter som pendlar.
Finland
Utöver tuffare inhemska restriktioner återinför Finland inre gränskontroll. Från och med den 28 december måste alla över 16 år som reser in i landet visa upp ett intyg över full vaccinationsserie eller ett intyg över att ha insjuknat i covid-19 för mindre än sex månader sedan.
Dessutom ska man visa upp ett intyg över negativt covidtest som är högst 48 timmar gammalt, med vissa undantag (läs mer på Sweden Abroad och här). Detta gäller till och med den 16 januari 2022.
Norge
Resenärer över 18 år måste testas innan avresa till Norge, om de inte kan uppvisa ett covid-19-certifikat som bevis på att de antingen har blivit helt vaccinerade eller har haft covid-19 under de senaste sex månaderna. Godkända testmetoder är PCR eller antigentest, och ska ha gjorts de senaste 24 timmarna. Alla som anländer till Norge måste även testas för sars-cov-2 i samband med inresa, oavsett vaccinationsstatus.
För de flesta ovaccinerade svenskar gäller även inresekarantän vilken kan förkortas genom ett negativt PCR-test, som tas minst tre dagar efter ankomst. Undantagna är de som smittats under de senaste sex månaderna och boende i Norrbotten, Västerbotten Kronoberg samt Gotland (vilka i nuläget klassas som orange regioner). Läs mer här.
Danmark
Alla över 16 år måste ta ett negativt covidtest innan inresa, oavsett vaccinstatus. Testet får vara ett högst 48 timmar gammalt antigentest eller ett PCR-test, högst 72 timmar gammalt. Resenärer (från hela EU och Schengenområdet) som tidigare smittats kan komma in utan test eller isolering. ”Tidigare smittad” klassas en person som kan uppvisa dokumentation på att man tagit ett positivt PCR-test för mer än 14 dagar men mindre än 180 dagar sedan.
Undantagna testkrav gäller personer som reser genom Danmark (inom 24 timmar) eller för boende i gränslandet (Skåne, Halland och Blekinge). Läs mer om kraven på coronasmitte.dk och oresunddirekt.se.
Personer som är bosatta i Danmark måste göra ett prov antingen före inresan eller inom 24 timmar därefter.