Internetexpert

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så länge samhället är så här digitaliserat kan det här ske, säger internetexperten Måns Jonasson. Foto: SVT

Internetexperten: ”Det här ska inte kunna hända”

Uppdaterad
Publicerad

En felaktig uppdatering av säkerhetsföretaget Crowdstrike orsakade kaos över hela världen då miljontals datorer slutade fungera. Flygbolag, banker och svenska trafikbolag var några av de påverkade.

– Så länge samhället är så här digitaliserat kan det här ske, säger internetexperten Måns Jonasson.

Problemen har börjat lättna världen över då cybersäkerhetsföretaget Crowdstrike har identifierat och löst problemet i uppdateringen. Med det sagt kommer det ta tid innan alla påverkade datorer hinner repareras.

– När det är så här många datorer, miljontals, då kan vi skicka alla it-tekniker i världen – det kommer ändå ta dagar eller veckor, säger Måns Jonasson från Internetstiftelsen.

Enorma ersättningskrav

Företagen som har drabbats har haft en tjänst hos företaget Crowdstrike, som regelbundet uppdateras nattetid. Denna gång var det ett fel i uppdateringen vilket innebar att datorerna inte kunde startas.

– Tjänsten har ironiskt nog gått ut på att skydda mot avbrott från exempelvis hackerattacker, säger Måns Jonasson.

Alla datorer kommer att behöva repareras och för företaget kan misstaget komma att bli ödesdigert.

– Vi kan bara föreställa oss vilka ersättningskrav som kommer att komma från alla drabbade företag, för att inte tala om alla strandsatta människor, säger Måns Jonasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.